Σήμερα είναι: Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ ALL4U ΚΡΟΝΟΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Από τον Έβρο θα περάσει ο δρομέας που τρέχει για να τιμήσει την μνήμη των προγόνων του

Από τον Έβρο θα περάσει ο δρομέας που τρέχει για να τιμήσει την μνήμη των προγόνων του

04-08-2016

Στις 5 Αυγούστου του 2016, θα ξεκινήσει η υλοποίηση ενός εγχειρήματος συνολικού μήκους 580 km περίπου, από το χωριό Μέγα Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία μέχρι το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ο Στέργιος Αράπογλου ο οποίος είναι γενικός χειρουργός στο Ιπποκράτιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θα τρέξει στη μνήμη δύο μικρών αδικοχαμένων προγόνων του, που πέθαναν από τις κακουχίες, ακριβώς πριν από 100 χρόνια στο Μέγα Ζαλούφι, τα χρόνια των διωγμών από τους Τούρκους και έμειναν άταφοι.

Ήταν ο μικρός Γιώργος και η μικρή Τριανταφυλλιά (8 και 5 ετών), στη μνήμη των οποίων θα φυτευτούν 2 ελιές στην Πλατεία Καλοχωρίου της Θεσσαλονίκης. Στη ρίζα τους θα ρίξει χώμα και νερό που θα φέρει τρέχοντας από το χωριό τους, από την πατρίδα...

Στη διαδρομή του θα περάσει από πολλά ιστορικά χωριά του Νομού Έβρου που κατοικούνται από πρόσφυγες Ζαλουφιώτες (Καβύλη, Σάκκος, Νέο Χειμώνιο, Θούριο, Σοφικό, Ασημένιο, Ρήγιο, Πύθιο κ.α.). 

Συγκεκριμένα το Σάββατο θα βρεθεί στο χωριό Μαράσια όπου θα τιμήσει την Κυρά των Μαρασίων ενώ την Δευτέρα θα περάσει από την Αλεξανδρούπολη.

Το εγχείρημα θα γίνει αποκλειστικά με δικά του έξοδα και μέσω της συσκευής LiveTrack24 θα είναι δυνατή η παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο στο Διαδίκτυο.