Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Απόλυτη ανάγκη η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του β. Έβρου

Απόλυτη ανάγκη η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του β. Έβρου

03-08-2016

Την απόλυτη ανάγκη να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του βορείου Έβρου ώστε να ολοκληρωθούν τα προγράμματα εμβολιασμών των ζώων της περιοχής και να γίνονται επαρκώς οι απαιτούμενοι προληπτικοί έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τις ζωονόσους, επανέλαβε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας (2/8) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η “Ενότητα”, Γιάννης Μαργαριτίδης. 

“Οι κτηνοτρόφοι είναι έρμαια των ασθενειών, οι οποίες έχουν αποδεκατίσει μεγάλο μέρος των κτηνοτροφικών μονάδων”, ανέφερε ο κ. Μαργαριτίδης, τονίζοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνεται προληπτικός έλεγχος, όταν στην κτηνιατρική υπηρεσία της Ορεστιάδας έχει μείνει μόνο ένας κτηνιάτρος, ο διευθυντής της υπηρεσίας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με τους ελέγχους στα σφαγεία”. 

Ο πρόεδρος της “Ενότητας” σημείωσε ότι το θέμα έχει αναδειχθεί με παρεμβάσεις βουλευτών και στη Βουλή αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο και προσωπικά από τον δήμαρχο “νά κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες”. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαργαριτίρης, “εάν δε συμβεί αυτό, το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων της περιοχής μας θα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από τις ζωονόσους”. 

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σταμάτης Γκατζίδης, ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία από το γάλα και το τυρί που πιθανόν κυκλοφορεί στην αγορά από ζώα που δεν έχουν εμβολιαστεί. “Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και έχει να κάνει με την υγεία όλων μας”, ανέφερε χαρακτηριστκά ο κ. Γκατζίδης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του βορείου Έβρου, έκανε λόγο για “τραγική κατάσταση”, αφού απέναντι σε 35.000 αιγοπρόβατα και 4.000 βοοειδή που υπάρχουν στην περιοχή, βρίσκονται μόλις δύο κτηνίατροι (ένας στην υπηρεσία της Ορεστιάδας και ένας στην υπηρεσία του Διδυμοτείχου) και τα κτηνιατρεία Δικαίων και Κυπρίνου είναι κλειστά. “Και όλα αυτά, σε μία περιοχή που δέχθηκε συντριπτικά πλήγματα από τις ζωονόσους, σε μία περιοχή που είναι πύλη εισόδου ζωονόσων”, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Ο ίδιος υποστήριξε ότι “αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική της Ε. Ε. που απαγορεύει τις προσλήψεις”.

Κάλεσε, τέλος, τη δημοτική αρχή “να επικοινωνήσει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια και να ζητήσει τις προσλήψεις κτηνιάτρων, για να προστατευτεί η όποια κτηνοτροφία απέμεινε”. 

Πηγή: e-vertigo.gr