Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Μεταξύ των διαγραφέντων είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μεταξύ των διαγραφέντων είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αποχωρούν μαζικά οι μηχανικοί από το ΤΣΜΕΔΕ.

06-04-2013
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου των μηχανικών ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, καθώς οι μισοί περίπου από τους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνουν εισφορές λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

Σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία αντιδρά στο αναδρομικό χαράτσι, έκανε λόγο για μαζική έξοδο των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης (θεμελίωση δικαιώματος).

Το γεγονός αυτό μειώνει τη «ζωή» του Ταμείου από 26 έτη σε λιγότερο από 10, όπως προκύπτει από την Ειδική Αναλογιστική Μελέτη Βιωσιμότητας. Μεταξύ των διαγραφέντων είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έσπευσε από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2012 να διαγραφεί.

Ανάλογη είναι η κατάσταση με τις εταιρείες. Το β΄ εξάμηνο του 2012, 3.800 τεχνικές εταιρείες δεν κατόρθωσαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Επίσης 8.000 μηχανικοί έχουν ζητήσει διακανονισμό των ασφαλιστικών οφειλών τους, αλλά εκφράζεται αμφιβολία αν θα μπορέσουν να καταβάλουν την επόμενη δόση.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση» στον χώρο των μηχανικών.

Ο κ. Σπίρτζης παρουσίασε επιστολή του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος ζητά από το ΕΤΑΑ την επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών του 2013 και αναδρομικά από το 2011 πρόσθετων εισφορών 80,5 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος και άλλων 82,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014. (Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 3986/2011).