Κάτι τρέχει στον Έβρο
Αυτή είναι η νέα μεγαλόπρεπη «Νίκη της Σαμοθράκης» στην Αλεξανδρούπολη!
Στον προαύλιο χώρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης δεσπόζει πλέον το πιστό αντίγραφο του αγάλματος της «Νίκης Σαμοθράκης».
Η φτερωτή «Νίκη» επέστρεψε εκεί όπου ανήκει στον Έβρο, λίγα μέτρα από την Πλατεία του Φάρου.
Η παραμονή της στην πρωτεύουσα του Νομού είναι προσωρινή, αφού ο τελικός προορισμός της είναι φυσικά η Σαμοθράκη και συγκεκριμένα το αρχαιολογικό μουσείο.
Τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού αγάλματος πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, με πλήθος διερχόμενων πολιτών να συρρέουν στο σημείο προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το γλυπτό.
Να σημειωθεί πως πρόκειται για ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου αγάλματος που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου, ύψους 2,44 μ.και με βάρος περίπου 6,5 τόνους.
Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρειά ΑΜΘ.
Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν για ένα μήνα, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.
Δείτε στο βίντεο τα απακαλυπτήρια του αγάλματος:
- Το αμερικάνικο πλοίο «ARC Commitment» ξεφόρτωσε στρατιωτικά οχήματα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
(07-10-2025) - Σε διαγωνισμό κοινοτομίας διακρίθηκε ομάδα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας
(07-10-2025) - Συνάντηση των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ και του ΑΠΘ στην Κομοτηνή
(07-10-2025) - Απαγόρευση διέλευσης από τις ιρλανδικές διαβάσεις Καστανεών και Ριζίων
(07-10-2025) - Αρνητικό αποτέλεσμα με πτώση εσόδων κατά 35,69% στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
(07-10-2025)
EN
TR






