Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η εργασία βραβεύτηκε ως «υποψηφιότητα που απέσπασε τα εξαιρετικά σχόλια της κριτικής επιτροπής».
Η εργασία βραβεύτηκε ως «υποψηφιότητα που απέσπασε τα εξαιρετικά σχόλια της κριτικής επιτροπής».

Βραβεύτηκε για ακόμα μία φορά το ΓΕΛ Τυχερού.

30-05-2015

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού σχολικού διαγωνισμού “Learning with Light” του Inspiring Science Education, στον οποίο συμμετείχαν σχολεία και εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη (περισσότερα εδώ: http://www.inspiringscience.eu/competition).

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η αναγνώριση και επιβράβευση εμπνευσμένων διδακτικών πρακτικών στον τομέα των Φυσικών Επιστημών με επίκεντρο το Φως, με αφορμή την καθιέρωση του  2015 ως Παγκόσμιου Έτους Φωτός.

Οι μαθητές της  Α΄ τάξης του ΓΕΛ Τυχερού, στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Τρυφωνίδου Στέλλα, ΠΕ19, ΠΕ12.05, συμμετείχαν στο διαγωνισμό με την εργασία «Αστρονομία με τα ρομποτικά τηλεσκόπια Faulkes -  Εξερευνώντας το ανοιχτό αστρικό σμήνος Μ25».

Οι μαθητές μελέτησαν το ανοιχτό αστρικό σμήνος Μ25 που βρίσκεται σε απόσταση  2.000 ετών φωτός από τη Γη,  στον αστερισμό του Τοξότη, χρησιμοποιώντας το φως που προσπίπτει στο 2-μετρο κάτοπτρο του ρομποτικού τηλεσκοπίου Faulkes Telescope North(FTN). Το FTN βρίσκεται στο ανενεργό ηφαίστειο Haleakala, στο νησί Μάουι της Χαβάη και η απευθείας σύνδεση πραγματοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου.

Οι μαθητές έλαβαν πραγματικά αστρονομικά δεδομένα, τα αρχεία fits του σμήνους, τα οποία επεξεργάστηκαν κατάλληλα μέσω του ελεύθερου λογισμικού φωτομετρίας SalsaJ, παρήγαγαν το Διάγραμμα Χρώματος - Μεγέθους και υπολόγισαν την ηλικία των αστέρων (περισσότερα στο blog του έργου:  http://science-project-gel-tycherou.weebly.com/).

Η εργασία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Faulkes Telescope Project ως καλή πρακτική και στον Διαγωνισμό Learning with Light, βραβεύτηκε ως «υποψηφιότητα που απέσπασε τα εξαιρετικά σχόλια της κριτικής επιτροπής».