Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από τη 2η μέρα και την προσπάθεια των εναέριων μέσων να σβήσουν την μεγάλη πυρκαγιά.
Στιγμιότυπο από τη 2η μέρα και την προσπάθεια των εναέριων μέσων να σβήσουν την μεγάλη πυρκαγιά.

Δεύτερη ημέρα στη μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου (φωτο & video)

22-07-2022

Συνεχής ροή και υλικό στη σελίδα μας στο Facebook

(21:15) Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
(20:20)
Aυτή είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Δαδιάς αυτή την ώρα και είναι απογοητευτική.
 
Καθώς πέφτει το σκοτάδι τα εναέρια μέσα σταματούν με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα.
 
Δεν υπάρχουν δρόμοι για τις επίγειες δυνάμεις για να προσεγγίσουν αφού η περιοχή είναι εθνικό πάρκο.
 
Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν και δυστυχώς, κάτοικος του χωριού Λύρα αναφέρει πως η φωτιά έρχεται προς το χωριό και τώρα είναι στο φράγμα.
 
Ήρθαν ο Στρατηγός από την Θεσσαλονίκη, ο Στρατηγός Ηπείρου, ο Στρατηγός Στερεάς και ο Υπαρχηγός με ελικόπτερο.
 
Σχετικό στιγμιότυπο αυτής της ώρας
 

(18:30) Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ρίψεις των Canadair. Στο πλάνο που μας έστειλε η Μαρία, δύο από αυτά "γεμίζουν" μπροστά από τη Ν. Χηλή της Αλεξανδρούπολης. Η φωτιά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό αυτή την ώρα.

Σχετικό στιγμιότυπο:


(16:40): Νέα αναζωπύρωση και "άπλωμα" της πυρκαγιάς στο μέτωπο της Δαδιάς. Αυτή είναι η εικόνα αυτήν την ώρα από τη φωτιά που καίει εδώ και περισσότερο από 24 ωρες το δάσος της Δαδιάς και τα πέριξ.

Αν και η κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων είναι πάρα πολύ μεγάλη δυστυχώς η πύρινη λαίλαπα φαίνεται να μην υπολογίζει κανέναν και τίποτα.

Τα δυσπρόσιτα σημεία δυσχεραίνουν το έργο των δεκάδων πυροσβεστών.

Σχετικό στιγμιότυπο:


(14:40): Υπήρξε αναζωπύρωση σε σημείο όπου είχε σβήσει εστία φωτιάς κοντά στο δάσος της Δαδιάς.

Σχετικό στιγμιότυπο από αυτή την ώρα: 
 
 

(14:00): Ακολουθεί εικόνα από τον δορυφόρο της Microsoft στην εφαρμογή "zoom earth" όπου δείχνει αυτή την ώρα ότι πνέουν άνεμοι 15χλμ την ώρα με κατεύθυνση νοτιοδυτικά.
 
Η εικόνα με πορτοκαλί δείχνει που εντοπίζει ο δορυφόρος υψηλότατες θερμοκρασίες και όχι απαραίτητα εστίες φωτιάς.
 
 
 

(12:25):  Οι παρακάτω εικόνες είναι από τη Λύρα Έβρου όπου η φωτιά ήδη έχει αφήσει τα "αποτυπώματά" της. Καμμένα στρέμματα γης ήδη έχουν αντικαταστήσει το προγηγούμενο πράσινο και πλούσιο τοπίο της πανίδας στην περιοχή.
 
Εκτός από τα ελικόπτερα και τα Canadair, στη μάχη με τις φλόγες έρχονται να προστεθούν και δύο Chinook με κάδο πυρόσβεσης.


(12:15): Παρακάτω ακολουθεί βίντεο του e-evros.gr από τη στιγμή που 3 Canadair γεμίζουν τις δεξαμενές τους με νερό από παραλία της Αλεξανδρούπολης για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δείτε σχετικό στιγμιότυπο παρακάτω:


(10:50) Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εικόνα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, στην οποία όπως διαπιστώνετε και μόνοι σας ένα "στρώμα" καπνού έχει καλύψει την πόλη.

Η πυρκαγιά που μαίνεται στη Δαδιά σε συνδιασμό με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και εντός της πόλης. Αξιωματούχος της ΠΥΑ, εκτιμά πως το φαινόμενο θα ενταθεί τις προσεχείς ώρες.

Συμβουλές από το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


(10:40) Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια των εναέριων μέσων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς. Όπως βλέπετε και στο παρακάτω βίντεο η φωτιά μπροστά στο μέτωπο φαίνεται να έχει σβήσει.

Παρόλα αυτά δεν είναι καθησυχαστικά τα πράγματα μιας και πίσω από την πλαγιά, η πυρκαγιά μαίνεται. Στο σημείο επιχειρούν πλέον και 3 Canadair.

Δείτε σχετικό στιγμιότυπο εδώ:(10:05) Τα παρακάτω πυροσβεστικά οχήματα είναι ήδη στο δρόμο για να "ριχτούν" και αυτά στη μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με τη φίλη που κατέγραψε το στιγμιότυπο, τα οχήματα είναι κοντά στα 10.

 


Δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για τον Έβρο καθώς ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση πλησίον του φράγματος της Λύρας στο Σουφλί.

Τα εναέρια μέσα σήμερα νωρίς το πρωί απογειώθηκαν σε δύο κύματα και συγκεκριμένα, 2 Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή την ώρα επιχειρούν 291 πυροσβέστες και 65 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει το πυκνό πευκοδάσος το οποίο τόσα χρόνια χαρακτηρίζεται για την πλούσια πανίδα του.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Eπίσης, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τίθεται σε άμεση επιφυλακή ο στρατός προκειμένου να συνδράμει άμεσα.

Το μέτωπο είναι περίπου δύο χιλιόμετρα ενώ η φωτιά κινείται νότια. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι κάτι που αποτελεί βοήθεια για τα εναέρια και πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Παράλληλα εχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου υπό την προεδρία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μετιου, για τις επόμενες κινήσεις αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς και αποφασίστηκε να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες πυροσβεστικές δυνάμεις με καινούργιες από την Ήπειρο Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία.

Ρεπορτάζ από τη χθεσινή ημέρα και την τιτάνια προσπάθεια επίγειων και εναέριων μέσων θα βρείτε εδώ.

newsroom @ e-evros.gr