Σήμερα είναι: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020
greek english turkish
ΕΠΙΠΛΟΡΑΜΑ KOYKORAVAS AL FARO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: η ευρεία πολιτική συναίνεση και στο βάθος ο "Κλεισθένης"

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: η ευρεία πολιτική συναίνεση και στο βάθος ο "Κλεισθένης"

20-11-2018

«Πρωτοσέλιδος» έχει γίνει τις τελευταίες ώρες ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σε ΜΜΕ των Αθηνών, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό.

Σε αυτήν ο Βαγγέλης Λαμπάκης κάνει λόγο για «κατοχύρωση συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων» στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη λογική του νόμου «Κλεισθένη».

Ο Δήμαρχος με στόχο την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης πριν τις εκλογές όπως αναφέρει, και άρα και μετεκλογικής συνεργασίας με φόντο την εφαρμογή της απλής αναλογικής, καταθέτει «το αίτημα να διερευνήσετε με τους συνεργάτες σας και την κομματική οργάνωση  του Σύριζα στην Αλεξανδρούπολη αν πρέπει να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου ως Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, όπως έχει ήδη κάνει η Νέα Δημοκρατία. Θα είναι ένα γενναίο και πρωτοπόρο σχήμα, που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες  επιτυχίες και θα μείνει στην τοπική ιστορία».

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια ρηξικέλευθη πρακτική, στη βάση επίτευξης ευρείας συναίνεσης, μια πρακτική που ελάχιστοι αυτοδιοικητικοί «τολμούν» να υιοθετήσουν, δεδομένου του ότι ο Βαγγέλης Λαμπάκης ξεκαθαρίζει πως ιδεολογικά ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.

«Είναι αλήθεια επίσης, ότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και αρκετές φορές διαφώνησα, όπως είναι φυσικό και λογικό. Όμως αυτό ακριβώς μας καλείτε με τον Κλεισθένη να εφαρμόσουμε. Δηλαδή, να συγκλίνουμε όχι οι έχοντες ταυτισμένη πολιτική ιδεολογία, αλλά διαφορετική. Ήρθε η ώρα να δείξουμε πολιτική γενναιότητα χωρίς φοβικά κομματικά σύνδρομα».

Να σημειωθεί πως ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να εκφράσει την επίσημη στήριξη του κόμματος στην υποψηφιότητα του Β.Λαμπάκη στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καλώντας παράλληλα κι άλλους κομματικούς χώρους να τον στηρίξουν.

Υπενθυμίζεται πως ο Β.Λαμπάκης έκανε λόγο για "πολιτικό ρατσισμό" και σε ότι αφορά τη στήριξη από το ΚΙΝΑΛ, αφού η Γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ στον Έβρο, ανέφερε πως η τοπική επιτροπή προσέγγισε όλους τους υποψηφίους δημάρχους του δημοκρατικού τόξου, με το Δήμαρχο να επισημαίνει πως ουδέποτε προσεγγίστηκε.

Το σίγουρο είναι πως ο «Κλεισθένης» έρχεται με πρόθεση να «φιλιώσει» τα αλλότρια, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα μετεκλογικών συνεργασιών ανοιχτά.

Ιδού η επιστολή του Δημάρχου:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ 

Η χώρα μας διανύει τη μεταμνημονιακή  εποχή έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις  και  προσκλήσεις  για το μέλλον της . Απέναντι σε αυτές η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσουν με επιτυχία, να αξιοποιήσουν  τις ευκαιρίες και να δρομολογήσουν τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ένα  ηγεμονικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση , τα Βαλκάνια τη Μεσόγειο . 

Προαπαιτούμενο όμως αυτής της θετικής προοπτικής, είναι όπως και Εσείς έχετε  πολλαπλά επισημάνει, να αναδειχθεί και να κατοχυρωθεί συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, συνεργασία των πολιτών και συναντίληψη  για τα μείζονα και κρίσιμα θέματα .

Το κύριο πεδίο ανάδειξης αυτών των συγκλίσεων είναι κατά τεκμήριο ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον οποίο μπορούν να εκφρασθούν και να λειτουργήσουν  νέα μοντέλα συνεργασιών που θα  αναδειχθούν σε οδοδείκτες για το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοσοφία του «Κλεισθένη» την οποία επικαλεσθήκατε κατά την  θέσπιση του .

Για να συμβεί όμως η πολιτική συναίνεση,  πρέπει νωρίτερα να διερευνηθεί κατά πόσο οι αυτοδιοικητικοί έχουν την δυνατότητα συναινέσεων στην τοπική κοινωνία,  εκτός των δημοτικών συμβουλίων,   διαθέτοντας πολιτική σκέψη ωριμότητα, πολιτικό ήθος, εντιμότητα, εμπειρία,  δυναμική, συνεργατικότητα, αποτελεσματικότητα.

Από τις συναντήσεις μας έχω διαμορφώσει την εικόνα ότι είστε ένας πολιτικός με δυνατότητα ρήξεων και συνεννοήσεων χάριν της κοινωνικής ευημερίας. Για αυτό το λόγο απευθύνομαι σε Εσάς για να σας καταθέσω το αίτημα να διερευνήσετε με τους συνεργάτες  σας και την κομματική οργάνωση  του Σύριζα στην  Αλεξανδρούπολη  αν πρέπει να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου ως Δημάρχου  Αλεξανδρούπολης,  όπως έχει ήδη κάνει η Νέα Δημοκρατία. Θα είναι ένα γενναίο και πρωτοπόρο σχήμα, που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες  επιτυχίες και θα μείνει στην τοπική ιστορία. Είναι σε όλους γνωστό ότι έχω συναντηθεί σε κοινωνικούς αγώνες με τα στελέχη,   τα μέλη και τους φίλους του Σύριζα με κορυφαίο  τον αγώνα κατά των χρυσορυχείων .

Έχω συνεργασθεί αρμονικά και δημιουργικά με θεσμικούς εκπροσώπους όπως υπουργούς και προέδρους  οργανισμών για την προώθηση συμφερόντων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το διαμετακομιστικό κέντρο, το LNG,ο αγωγός ΤΑΠ κ.α .

Η ειλικρινής διάθεση μου είναι να δημιουργηθεί ένα συλλογικό, δημιουργικό αξιόπιστο αυτοδιοικητικό  υποκείμενο που θα χαράξει  νέους δρόμους στην τοπική αυτοδιοίκηση και  όχι μόνο. Και αυτό χωρίς να σημαίνει υποταγή του ενός προς τον άλλον, με δικαίωμα διατήρησης  της αντίθετης άποψης και θέσης, με δυνατότητα υγιούς σύγκρουσης και δυνατότητα σύνθεσης .

Θα διαπιστώσετε εάν επ’  ολίγον ερευνήσετε,  ότι είμαι ο αυτοδιοικητικός που συγκρούσθηκα πάμπολλες φορές με τον κομματικό μου χώρο και τους ταυτισμένους με μένα στην ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού,  προκειμένου όμως να υπηρετηθεί κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο το δημοτικό αλλά και το δημόσιο συμφέρον, αφού όλοι διακονούμε τον λαό μας.

Ταυτόχρονα αγωνίσθηκα με συμπολίτες μας  διαφορετικής αντίληψης  και ιδεολογίας,  για υπέρτερα του ατομικού συμφέροντος θέματα που άπτονται της έννοιας  της  πατρίδας, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, των αξιών του λαού  μας.

Είναι αλήθεια επίσης,  ότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και αρκετές φορές διαφώνησα,  όπως είναι φυσικό και λογικό . Όμως αυτό ακριβώς μας καλείτε με τον Κλεισθένη να  εφαρμόσουμε. Δηλαδή, να συγκλίνουμε όχι οι έχοντες ταυτισμένη πολιτική ιδεολογία, αλλά διαφορετική.

Ήρθε η ώρα να δείξουμε πολιτική γενναιότητα χωρίς φοβικά κομματικά σύνδρομα,  ώστε να προωθηθούν οι καλύτεροι στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί εάν  αυτοί που θα εκλεγούν,  έχουν όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, θα ασκήσουν  καλή διοίκηση, ιδιαίτερα  όσοι εξ αυτών  ήδη  δοκιμάσθηκαν  και δεν είναι άφθαρτοι  επειδή   ήταν «άφαντοι» αλλά γιατί   ήταν  παρόντες και άντεξαν στον χρόνο με δύναμη και εντιμότητα .

Εάν  συνεκτιμήσετε  το γεγονός ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο δήμος των προοπτικών, ως ενεργειακό κέντρο, σημείο  σύνδεσης  δύο ηπείρων  και δύο θαλασσών,  διαθέτοντας  λιμάνι με τεράστια δυναμική και προσθέσετε  σ’ αυτά,   όσα  έργα  έγιναν στα 8 χρόνια της  θητείας μου με την  αξιολογότατη   ομάδα των συνεργατών μου,  τόσο  με αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ  (γιατί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης   είναι στην πρώτη πεντάδα από τους 325 Δήμους ) όσο και με πόρους του  Δήμου  που καινοτομεί  στην ενέργεια,  τότε προκύπτει αβίαστα,   ότι  εάν αποδεχθείτε την   πρότασή μου,  θα οδηγήσετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε άλλες ατραπούς δημοκρατίας και παραγωγής πλούτου,  με ταυτόχρονη κοινωνική ειρήνη.