Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Παράταση υποβολής δηλώσεων ζητούν οι λογιστές.
Παράταση υποβολής δηλώσεων ζητούν οι λογιστές.

Διαμαρτυρία λογιστών-φοροτεχνικών για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

30-05-2024

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, δηλώνει ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα είναι προβληματική, λόγω των ασφυκτικών χρονικών διοριών που έχει βάλει το κράτος.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το σύστημα υποβολής των δηλώσεων "άνοιξε" φέτος πολύ αργά και ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα στις 26 Απριλίου. Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν.

Αν ληφθεί υπόψιν ότι φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν με βάση το τεκμαιρόμενο εισόδημα, ήταν απαραίτητη η χρήση οδηγιών, οι οποίες όμως δόθηκαν πολύ αργά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των φοροτεχνικών, για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις στις εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι το χρονικό όριο που έχει βάλει το Υπουργείο, θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 85.500 ημερησίως.

Αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στους φορολογουμένους και στους φοροτεχνικούς.

Η Ομοσπονδία εμμένει στη θέση της να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό χρονικό διάστημα πέντε μηνών για την υποβολή των δηλώσεων κάθε χρόνο, με προϋπόθεση να υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τις υπηρεσίες και να μην προκύπτουν αλλαγές. Για κάθε αλλαγή και δυσλειτουργία του συστήματος, να υπάρχει ισόχρονη παράταση στο χρόνο υποβολής.

Ειδικά για φέτος, για να ολοκληρωθεί ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η διαδικασία, οι φοροτεχνικοί ζητούν να υπάρξει παράταση στο όριο υποβολής, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.