Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΚΟΥΛΟΥΡΑΔΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται μέσω επιστολής.
Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται μέσω επιστολής.

Διαμαρτύρονται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί - Μένουν στον Έβρο και τους στέλνουν στη Σύρο!

29-11-2021

Το τίμημα του διορισμού εδώ και χρόνια πληρώνουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι με μια βαλίτσα στο χέρι χωρίς να γνωρίζουν τι τους "ξημερώνει" σε κάθε διορισμό. 

Αυτή τη φορά μια Αλεξανδρουπολίτσσα μέσω του e-evros.gr μας εκφράζει την αγανάκτηση της με αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι μάλιστα και μητέρα δύο παιδιών, άφησε πίσω τον άντρα της και τον γιο της και έφυγε μαζί με την κόρη της για την Σύρο όπου και την διόρισε το κράτος. 

Με την παρακάτω επιστολή ζητά και η ίδια αλλά και οι υπόλοιποι 11.700 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοι να μειωθεί ο χρόνος υπηρέτησης οργανικής θέσης από δύο χρόνια σε ένα χρόνο.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί του 2021:

"Τον περασμένο Αύγουστο, δώδεκα χρόνια από τους τελευταίους διορισμούς, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στην υλοποίηση 11.700 διορισμών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως μήνες πριν είχε εξαγγείλει.

Η υπόσχεση και υλοποίηση των νέων διορισμών έδωσαν μια ανάσα ελπίδας σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που οι περισσότεροι/ περισσότερες για δώδεκα και πλέον έτη υπηρετούσαμε ως αναπληρωτές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μακριά από τον τόπο κατοικίας μας, επωμιζόμενοι όλες τις αντίξοες συνθήκες, οικονομικές και συναισθηματικές (ενοίκια, έξοδα επιβίωσης, αναγκαστική μετανάστευση και απομάκρυνση από τις οικογένειές μας). Με απόλυτη επίγνωση του λειτουργήματος που επιτελούμε αλλά και της δικαίωσης που κάποτε...., αργά ή γρήγορα θα ερχόταν (λόγω της πολυετούς προϋπηρεσίας και των επιτυχιών μας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ), υπομείναμε τις δυσκολίες, υπερβαίνοντας πολλάκις τα όριά μας και προσβλέποντας στη δικαίωση των κόπων και των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε. Κάπως έτσι ξεπεράσαμε τα 40 έτη με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις είτε προς τα παιδιά μας, είτε προς τους υπερήλικες γονείς μας.

Η ώρα του πολυπόθητου διορισμού έφτασε και έτσι ανακοινώθηκαν σε ΦΕΚ τα ονόματα όλων των διοριστέων εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς όμως δεν δόθηκαν όλα τα οργανικά κενά, και αυτά που δόθηκαν, ήταν μακριά από τον τόπο συμφερόντων μας και τα περισσότερα σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές και έτσι το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη και μάλιστα διετή, αφού σύμφωνα με την εγκύκλιο «Όλοι οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παραμείνουν στον τόπο διορισμού τους ως δόκιμοι για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα έτη», χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης. Το συγκεκριμένο εδάφιο της εγκυκλίου θα μπορούσε (και μπορεί) να τροποποιηθεί, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν με την άρση του τότε όρου της τριετίας. Πριν λίγα χρόνια, πρέπει να αναφέρουμε, ότι η υπηρέτηση της οργανικής θέσης ήταν ένα (1) έτος! Άλλωστε οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλα τα προηγούμενα έτη είχαν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές στο Υπουργείο Παιδείας οπότε δεν θα έπρεπε να θεωρούνται σε καμία περίπτωση «δόκιμοι». Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλες οι βελτιωτικές αλλαγές είναι θέμα καλής θέλησης, ενσυναίσθησης και ευαισθησίας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής.

Σε μια δύσκολη συγκυρία σαν κι αυτή που όλοι λιγότερο ή περισσότερο βιώνουμε, κρίνεται απαραίτητη κι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας που αντί να μας δικαιώνει, μας εξουθενώνει, εξαναγκάζοντάς μας σε διετή απομάκρυνση από τις οικογένειές μας, σε συναισθηματική φόρτιση και οικονομική εξαθλίωση, στερώντας μας τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. 2.400 και πλέον νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί , με αγωνία, αλλά και με την ακράδαντη πεποίθηση ότι το δίκαιο τελικά θα επικρατήσει και θα πρυτανεύσει η λογική για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, ζητούμε άμεσα να καταργηθεί η διετής υποχρεωτική υπηρέτηση της οργανικής θέσης, η οποία όχι μόνο δε διευκολύνει το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το «συμπιέζει» και το συρρικνώνει. Ζητάμε να μειωθεί ο χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης από δύο (2) χρόνια σε έναν (1), δλδ. να έχουμε δικαίωμα απόσπασης/μετάθεσης για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Εν όψει μάλιστα των επερχομένων διορισμών που εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της εν λόγω νομοθεσίας για τη διεύρυνση και βελτιστοποίηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλα τα σωματεία, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΚΠΕ, σωματεία εκπαιδευτικών (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, ΣΥΚΠΕ), επιστημονικούς συλλόγους, βουλευτές όλων των κομμάτων για την συμπαράσταση και υποστήριξή τους στο δίκαιο αίτημά μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται και εντείνεται με τη συμβολή και υποστήριξή σας. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!"

Μετά τιμής,
Οι Νεοδιόριστοι Εκπαιδευτικοί του 2021