Σήμερα είναι: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ ALL4U ΚΡΟΝΟΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Δραματική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΓΝΑ - Σε απόγνωση οι νοσηλευτές

Δραματική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΓΝΑ - Σε απόγνωση οι νοσηλευτές

08-11-2019

Η τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ έχει φέρει το νοσηλευτικό προσωπικό πέραν των ορίων αντοχών του.

Ο διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Αδαμίδης αναφέρει μέσω δελτίο τύπου πως είναι επιτακτική ανάγκη η προκύρηξη θέσεων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικότερα αναφέρει:

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ως συνέπεια της πολυετούς μνημονιακής απαγόρευσης διορισμών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του υπηρετούντος προσωπικού και τη συσσώρευση χρωστούμενων αδειών και ρεπό.

Το πρόβλημα οξύνθηκε παροδικά λόγω της εκ του νόμου υποχρεωτικής χορήγησης ειδικής άδειας 20 ημερών εντός του 2019, στο νοσηλευτικό προσωπικό πολλών τμημάτων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έγιναν από τη Διοίκηση τα εξής:

  1. Επανήλθε με υποχρεωτική απόφαση από τον Ιούλιο του 2019 στο Π.Γ.Ν.Α. ένας υπάλληλος της νοσηλευτικής υπηρεσίας που ήταν για 23 χρόνια προσωρινά(!!) μετακινημένος σε περιφερειακό ιατρείο.
  2. Παρατάθηκε για 1 ακόμα έτος η θητεία των προσληφθέντων μέσω ΟΑΕΔ 28 υπαλλήλων νοσηλευτικής υπηρεσίας, οι οποίοι επρόκειτο να αποχωρήσουν τους προσεχείς μήνες.
  3. Με απόφαση Διοικητή 3-4 κατάλληλα εκπαιδευμένοι υπάλληλοι. που είναι τοποθετημένοι σε άλλες θέσεις, ασκούν καθήκοντα τραυματιοφορέα.
  4. Είχαμε κατορθώσει τον Μάιο 2019 να εγκριθεί από το Υπουργείο η προκήρυξη 14 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών. Mετά τις εκλογές το Υπουργείο ανέστειλε μέχρι στιγμής την προκήρυξη.
  5. Είχαμε εξασφαλίσει την υποστήριξη του Υπουργείου για προκήρυξη επικουρικού προσωπικού: 25 νοσηλευτών με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού. Μετά τις εκλογές το Υπουργείο ακύρωσε τη διαδικασία.
  6. Ενημερώσαμε τόσο εγγράφως όσο και προφορικά τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τα προβλήματα υποστελέχωσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας και ζητήσαμε την άμεση προκήρυξη των προαναφερθέντων μόνιμων και επικουρικών θέσεων.
  7. Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα διοικητικά μέτρα για να μην χαθεί καμία μέρα άδειας υπαλλήλου.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται μόνο μετά από απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών (Υγείας, Οικονομικών κ.α.) και δεν έχει το δικαίωμα η διοίκηση να κάνει προσλήψεις από μόνη της.