Κάτι τρέχει στον Έβρο

Έβρος: Μη επανδρωμένες, τηλεκατευθυνόμενες λέμβους περιπολίας «επιστρατεύει» η ΕΛΑΣ

Έβρος: Μη επανδρωμένες, τηλεκατευθυνόμενες λέμβους περιπολίας «επιστρατεύει» η ΕΛΑΣ

04-10-2022

Μη επανδρωμένες, τηλεκατευθυνόμενες λέμβους περιπολίας «επιστρατεύει» η Αστυνομία στον Έβρο, για τον εντοπισμό διακινητών και παράτυπων μεταναστών.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ασφάλειας δεν θα περιοριστεί μόνο στο φράχτη των συνόρων, αλλά σύμφωνα με το σχεδιασμό δεν αποκλείεται να εγκατασταθεί και εντός του ποταμού με ειδικές λέμβους να ανιχνεύουν «ύποπτες» κινήσεις, τις οποίες θα μεταφέρουν στο κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε σχετική έρευνα αγοράς, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς των μη επανδρωμένων λεμβών. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το τηλεκατευθυνόμενο μέσο επιτήρησης εκτός από την κάλυψη παραποτάμιων περιοχών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση προσωπικού, αλλά και σε ενδεχόμενη αποφυγή επικίνδυνων εμπλοκών και θερμών επεισοδίων.

Οι λέμβοι περιπολίας θα αποτελούν ουσιαστικά κινητά επιχειρησιακά κέντρα, με κάμερες μέρας και νύχτας, εμβέλειας έως και 15 χιλιόμετρων, ανιχνευτές κίνησης και ραντάρ. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα μεταφέρει ζωντανή εικόνα, προκειμένου να αξιολογείται το κάθε περιστατικό.

«Παρακολουθώ από κοντά την τεράστια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ να κρατήσει ισχυρά τα σύνορα μας διότι κάθε μέρα αποτρέπουν 1500 με 2000 παράνομους μετανάστες που κυρίως νυχτερινές ώρες επιχειρούν να μπουν στην Χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Σκαϊ, περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν καθημερινά στα σύνορα.

Εκτός από τις λέμβους, η ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με βάση το σχέδιο «Ακρίτας» για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων, προβλέπει την προμήθεια ηλιακών drone με απεριόριστη αυτονομία πτήσης, ανιχνευτές κίνησης οπτικών ινών στα περάσματα των διακινητών, κάμερες εμβέλειας έως και 15 χιλιόμετρων εντός τουρκικού εδάφους και θωρακισμένα οχήματα κίνησης στο έδαφος. Οι κάμερες αναμένεται τμηματικά να τοποθετηθούν πάνω στον νέο φράκτη μήκους 140 χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Την ίδια ώρα στο προσωπικό των συνοριοφυλάκων που έχει ήδη ενισχυθεί με 400 άτομα, θα προστεθούν μέχρι το Δεκέμβριο ακόμα 250, νέοι ηλικιακά, που θα προέρχονται από την περιοχή.