Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εγκαταλελειμμένα μεταλλεία Κίρκης : Μια ιστορία με μεγάλο παρελθόν
Εγκαταλελειμμένα μεταλλεία Κίρκης : Μια ιστορία με μεγάλο παρελθόν

Εγκαταλελειμμένα Μεταλλεία Κίρκης: Η πλούσια ιστορίας τους (video)

02-05-2017

Το e-evros.gr επισκέφθηκε... διά αέρος τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία Κίρκης με την πλούσια ιστορία τους. Ήταν κάτι που από ότι φαίνεται ξεκίνησε αλλά δεν στέριωσε ποτέ. Μια τοποθεσία η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος,εξερεύνησης αλλά και φωτογραφιών....

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί εγκαθίδρυσαν μια εκτεταμένη μεταλλευτική και μεταλλουργική βιομηχανία στην περιοχή της Κίρκης.

Κατασκεύασαν και εξόπλισαν ανατολικά της Κίρκης ένα σύγχρονο εργοστάσιο μεταλλευμάτων που περιελάμβανε μονάδες θραύσης και λειοτρίβησης.

Μετά το τέλος του πολέμου το 1945 η Θράκη βρίσκονταν υπό Βουλγαρική κατοχή και όλες οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν και περιήλθαν στο Ελληνικό Κράτος.Στη μεταπολεμική περίοδο τα κτήρια έλαβαν ανεξέλεγκτες επεμβάσεις σε συνδυασμό με τη φυσική διάβρωση.

Το 1974 απέκτησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα της περιοχής ο Κυπριάδης, ιδιώτης, ο οποίος ίδρυσε μια μικρή εταιρία την Κίρκη Μεταλλευτική ΕΠΕ και ξεκίνησε την υπόγεια εξόρυξη μεταλλευμάτων στο μεταλλείο  Άγιος Φίλιππος. Το 1977 όμως έπειτα από μια ισχυρή καλοκαιρινή βροχόπτωση εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας κατέρρευσε το κεντρικό σύστημα στοών. Η καθίζηση έγινε νύχτα και ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα.

Αποτέλεσμα της καθίζησης αυτής ήταν να ξεκινήσει μια επίπονη επιφανειακή εξόρυξη προς βαθύτερα σημεία του μεταλλεύματος. Το 1980 λόγω του ότι οι εργασίες δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα σταμάτησαν οι εργασίες τους.

Στα τέλη του 1980 άρχισαν εκ νέου εργασίες για τον εντοπισμό νέων μεταλλοφόρων εμφανίσεων, δεν είχαν όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το 1989 ο ίδιος ιδιώτης ο Κυπριάδης ανάκτησε και πάλι τα δικαιώματα της περιοχής. Από την εξόρυξη διαπιστώθηκε ότι περιορίσθηκε αρκετά η ποιότητα και ποσότητα του μεταλλεύματος.

Το μετάλλευμα αυτό μεταφέρονταν με φορτηγά για την κατεργασία τους στο εργοστάσιο εμπλουτισμού.Το 1977 στο σημείο των εκσκαφών συγκεντρώθηκαν και λίμναζαν επιφανειακά νερά τα οποία δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες στην εξόρυξη. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η οριστική παύση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Κατά τα έτη 1974-1980 τα μεταλλεία παρήγαγαν συνολικά 159.000 τόνους μεταλλεύματος από το οποίο ανακτήθηκαν 12.000 τόνοι συμπυκνώματος. Το 1975-1976 η ετήσια παραγωγή που  σημειώθηκε ήταν 40.000 τόνοι μεταλλεύματος. Στο μεταλλείο Άγιος Φίλιππος εξορύχθηκαν περίπου 200.000-220.000 τόνοι μεταλλεύματος. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μικρό μεταλλευτικό έργο το οποίο δημιούργησε πάρα πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το 1977 η προσπάθεια επιφανειακής εξόρυξης οδήγησε στην κατακρήμνιση του κεντρικού κόμβου των στοών και οδήγησε σε εκσκαφές και συσσωρεύσεις.Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η παραμόρφωση του φυσικού τοπίου της περιοχής και η εμφάνιση όξινων απορροών.

Απολαύστε την εικόνα από αέρος μέσα από το video που ετοιμάσαμε: