Σήμερα είναι: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
Δερέμπεης μικρό SOHO ALL4U

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην Αρχαία Ζώνη Αλεξανδρούπολης

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην Αρχαία Ζώνη Αλεξανδρούπολης

10-10-2018

Μια νέα σελίδα ανοίγει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης και της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Οι δύο αυτοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι του Έβρου εντάχθηκαν πρόσφατα στην Πράξη «Οργάνωση και λειτουργία ανοιχτού αρχαιολογικού πάρκου Αρχαίας Ζώνης και αρχαίας Εγνατίας Οδού - εργασίες συντήρησης και ανάδειξης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020», και συγκεκριμένα με το ποσό των 506.220 ευρώ.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζώνης είναι το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αρχαία πόλη και το νεκροταφείο της, τα αρχαία λατομεία δυτικά της πόλης στη γειτονική κοιλάδα των Πετρωτών, τα περισσότερα και καλύτερα διατηρημένα τμήματα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που σώζονται στη Θράκη και πλήθος άλλων αρχαιολογικών χώρων μέχρι την Τραϊανούπολη. Η περιοχή από την αρχαία Ζώνη μέχρι την Μάκρη ανατολικά και μέχρι την αρχαία Εγνατία Οδό στα βόρεια, αποτελούν το αρχαιολογικό πάρκο της αρχαίας Ζώνης.

Με αφορμή την απόφαση ένταξης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ελένη Δημούδη, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Δόμνα Τερζοπούλου και την προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κ. Φένια Παρδαλίδου και ενημερώθηκαν για τις εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου.