Σήμερα είναι: Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020
greek english turkish
ΕΠΙΠΛΟΡΑΜΑ AL FARO KOYKORAVAS

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

1o ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης
1o ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης

ΕΠΑΛ: Ένταξη νέων ειδικοτήτων στα Τμήματα Μαθητείας από το σχολικό έτος 2018-19

22-03-2018

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, πρόκειται να ενταχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά στα τμήματα  του “Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας” και οι παρακάτω ειδικότητες των ΕΠΑΛ:

i) Συντήρησης Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης

ii) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

iii) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

iv) Βοηθός Φαρμακείου

v) Κομμωτικής Τέχνης

Οι πέντε νέες ειδικότητες έρχονται να προστεθούν στις δεκαέξι που ήδη λειτουργούν στο πλαίσιο του νέου θεσμού που καθιερώθηκε με το ν. 4386/16. Για την επιλογή των ειδικοτήτων που εντάσσονται σταδιακά στην τάξη Μαθητείας, λήφθηκαν υπόψη κριτήρια όπως: οι ειδικότητες να ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς και να έχουν ικανό αριθμό αποφοίτων, η προοπτική τους στην αγορά εργασίας και στις ανάγκες της οικονομίας, καθώς και η διάθεση αντίστοιχων θέσεων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το “Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας” αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους του να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κατά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος το οποίο τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ., οι απόφοιτοι συμμετέχουν στο “Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο” για 4 ημέρες την εβδομάδα, ενώ μία φορά την εβδομάδα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ ή στο Εργαστηριακό Κέντρο.  Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ. Αποκτούν επίσης πολύτιμη εργασιακή εμπειρία που τους οδηγεί στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπου αυτό απαιτείται και σε πρόσθετα προσόντα για το δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ (150 μόρια).