Σήμερα είναι: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
greek english turkish
AL FARO ΙΚΤΕΟ VAMOS

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Επικαιροποιείται το Σχέδιο Εκκένωσης Δικέλλων – Μάκρης Αλεξανδρούπολης

Επικαιροποιείται το Σχέδιο Εκκένωσης Δικέλλων – Μάκρης Αλεξανδρούπολης

27-07-2018

Η ανάγκη επικαιροποίησης του σχεδίου εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής Μάκρης – Δικέλλων στην Αλεξανδρούπολη, ανέκυψε από την ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το σχέδιο του 2014 σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, χρήζει επικαιροποίησης, με τον Διοικητή να προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις. «Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένας τρόπος διαφυγής». Σε πρώτη φάση ο Κωνσταντίνος Κούκουρας επισήμανε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθεί το δίκτυο (προτάθηκε και η τοποθέτηση δεξαμενής) ώστε τα οχήματα να μπορούν να υδροδοτούνται χωρίς να χρειάζεται να φτάνουν μέχρι και τη Μεσημβρία, κάτι το οποίο συνεπάγεται καθυστέρηση σε περίπτωση κατάσβεσης.

Επίσης, αναγκαία κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση σήμανσης στις παρόδους των οδών και κυρίως στις αδιέξοδους οδούς, που είναι αρκετές. Ο Διοικητής επισήμανε και την ανάγκη καθαρισμού του δρόμου από ξερά χόρτα και κλαδιά, ώστε να μην παρεμποδίζεται και στην χειρότερη περίπτωση να δυσχεραίνει το έργο των Πυροσβεστών.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρθηκαν στην υπό εκπόνηση μελέτη του κόμβου των Δικέλλων, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται σε δέκα ημέρες.

«Έχουμε διαθέσει 500.000 € για 3 συνολικά μελέτες, ποσό που το στερήσαμε από άλλα έργα. Δύο χρόνια παλεύουμε για την είσοδο και την έξοδο των Δικέλλων και στο τέλος είχαμε την απόρριψη της εγκρίσεως νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση», επισήμανε ο Βαγγέλης Λαμπάκης.

«Σε 10 μέρες η μελέτη ολοκληρώνεται και θα κατατεθεί στην Περιφέρεια αφού ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε τη χρηματοδότησή της», σημείωσε ο Γιώργος Κουκουράβας.

Στο θέμα της ολοκλήρωσης του κόμβου των Δικέλλων στάθηκε και ο Μητροπολίτης Άνθιμος που έδωσε το παρόν στη συνεδρίαση. «Η Εγνατία Οδός να σεβαστεί το Δήμο και την Πυροσβεστική. Να καθίσουμε όλοι σαν μαθητές της Πυροσβεστικής και να μην κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Ο κ.Άνθιμος έδωσε το παρόν και στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Έβρου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε η παρουσία του εκεί από συγκεκριμένο έντυπο και τηλεοπτικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο και κατονόμασε, που ανέφερε σε πρωτοσέλιδό του όπως είπε ο Μητροπολίτης ότι «η Μητρόπολη δεν έχει σχέδιο διαφυγής για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση».

«Αν αυτό κατάλαβε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, τότε εγώ λυπάμαι για την τοπική δημοσιογραφία και το λέω ευθαρσώς», σχολίασε ο Μητροπολίτης.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δήλωσε ότι από Δευτέρα θα αναθεωρηθεί και το σχέδιο απομάκρυνσης, ενώ από την Τρίτη δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και άσκηση εκκένωσης στις κατασκηνώσεις της Μάκρης.

Στην ευρύτερη περιοχή φέτος λειτουργούν 5 κατασκηνώσεις με συνολικά 300-450 άτομα να βρίσκονται σε αυτές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Μάκρης – Δικέλλων – Μεσημβρίας ανέρχονται στους 1.910.

Η θαλάσσια δίοδος διαφυγής όπως επισημάνθηκε είναι προς το λιμανάκι της Μάκρης, ενώ σε ότι αφορά την περιοχή του Αη-Γιώργη τα πράγματα είναι «τραγικά» όπως ανέφερε ο Δήμαρχος αφού δεν υπάρχει σημείο διαφυγής.

Εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς επισήμανε την ανάγκη διενέργειας ασκήσεων μαζικού πληθυσμού για την μέτρηση των χρόνων εκκένωσης και την καλύτερη προετοιμασία των Αρχών.

Συνολικά προέκυψε πως πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και δύσβατη περιοχή με μικρούς δρόμους. Να σημειωθεί ότι η εντολή εκκένωσης ανήκει στο Δήμαρχο, εφόσον η περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς υπάγεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης επισήμανε πως σε ότι αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων «μετά την ψήφιση του Κλεισθένη, ανήκει στην Περιφέρεια και δεν αποτελεί υποχρέωσή μας».

Μαρίνα Κριτού 

Παρακολουθήστε την 1η ώρα της συνεδρίασης όπως τη μεταδόσαμε live: