Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Έρχονται αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων.

Έρχονται αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων.

17-04-2015

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, με υποχρεωτικό σύστημα εφημεριών για όλους αλλά και... ελεύθερο ωράριο για όσους φαρμακοποιούς το επιθυμούν, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, το νέο ωράριο λειτουργίας, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν οδηγεί σε επιστροφή στο παλιό καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.

Αναφερόμενος στο σημερινό σύστημα λειτουργίας των φαρμακείων, ο κ. Κουρουμπλής -μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι»- έκανε λόγο για «χάος», τονίζοντας ότι «η διεύρυνση του ωραρίου απέτυχε εν τοις πράγμασι».

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Φ.ΑΝ.Ι.Ε.,:

Στην Αυστρία τα φαρμακεία είναι ανοικτά καθημερινές 8 π.μ. - 6 μ.μ. και το Σάββατο 8 π.μ. - 12 το μεσημέρι.

Στη Γαλλία, τις καθημερινές λειτουργούν 8 π.μ. με 8 μ.μ., ωστόσο υπάρχουν και φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο ακόμη και με 24ωρη λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα.

Στη Γερμανία υπάρχει ελεύθερο ωράριο για τα φαρμακεία, που ακολουθούν συνήθως τις ώρες καταστημάτων, αλλά μπορεί κανείς να βρει φαρμακείο ανοικτό έως τα μεσάνυχτα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ωράριο δεν είναι προκαθορισμένο. Τα φαρμακεία κάνουν αίτηση για ωράριο στο αρμόδιο τμήμα Υγείας (NHS Primary Care Trust).

Στη Μαδρίτη της Ισπανίας ισχύει ένα ελάχιστο ωράριο για καθημερινές (9.30 π.μ. - 1.45 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και Σάββατο (10 π.μ. - 1.45 μ.μ.) και τρεις κατηγορίες διευρυμένου ωραρίου.

Στην Ιταλία, σε μεγάλες πόλεις (Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία) υπάρχουν φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, ενώ στην Πορτογαλία τα φαρμακεία λειτουργούν ως εξής: 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 3 μ.μ. - 7 μ.μ. και Σάββατο: 9 π.μ. - 1 μ.μ.