Σήμερα είναι: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019
greek english turkish
AL FARO TIMI MIKRO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ευρωπαίοι δικηγόροι θέλουν να επισκεφθούν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη

Ευρωπαίοι δικηγόροι θέλουν να επισκεφθούν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη

19-06-2018

Την κινητοποίηση Ευρωπαίων συναδέλφων τους στο θέμα των Κούκλατζη-Μητρετώδη που κρατούνται παράνομα στην Αδριανούπολη, πέτυχαν οι δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδας οι οποίοι συνεδρίασαν στην Ορεστιάδα.

Την πρόθεση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) να αποστείλει μέλη του στην Αδριανούπολη για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για πάνω από 3 μήνες από τις τουρκικές αρχές, παράνομα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Ελλήνων δικηγόρων, Δημήτρης Βερβεσός.

Σε μία συνεδρίαση με ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό, της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στην Ορεστιάδα, ο κ.Βερβεσός ανακοίνωσε ότι ο CCBE θα αποστείλει υπενθύμιση και στους Τούρκους δικηγόρους των Κούκλατζη-Μητρετώδη, την οποία θα κοινοποιήσει τόσο στον Πρόεδρο του Συλλόγου της Αδριανούπολης όσο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων.

Εάν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτή την επιστολή πριν το τέλος Ιουνίου, η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομική αντιπροσωπεία θα επιμείνουν να δούνε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να εκτιμήσουν εάν η μεταχείρισή τους είναι σύμφωνη με διεθνείς κανόνες.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων(CCBE) Antonin Mokry αναφέρει τα παρακάτω:

Σας ευχαριστούμε για την από 4ης Ιουνίου επιστολή σας.

Όπως πολύ σωστά υποθέσατε, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων(CCBE) δεν έχει λάβει απάντηση από τους Τούρκους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Αυτό, ωστόσο, δεν κατευνάζει τις ανησυχίες σχετικά με το σεβασμό της διαφάνειας των διαδικασιών εγγυήσεων, ο οποίος είναι βασική προϋπόθεση για τις χώρες που συμμορφώνονται με τον Κανόνα Δικαίου.

Ένας από τους στόχους του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων(CCBE) είναι να παρακολουθεί ενεργά την προάσπιση του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της προστασίας του πελάτη». Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτούς τους στόχους το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων(CCBE) θα αποστείλει υπενθύμιση και στους δύο Τούρκους δικηγόρους, την οποία θα κοινοποιήσει τόσο στον πρόεδρο του Συλλόγου της Αδριανούπολης, όσο και στον πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων.

Εάν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτή την επιστολή πριν το τέλος αυτού του μήνα, θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αδριανούπολης να πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων(CCBE), την ελληνική αντιπροσωπεία και-εφόσον το επιθυμούν-με την Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων. Επίσης θα του ζητήσουμε να έρθει σε επαφή με του Τούρκους δικηγόρου, οι οποίοι εκπροσωπούν τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Τέλος, θα επιμείνουμε να δούμε τους Έλληνες στρατιωτικούς και να εκτιμήσουμε εάν η μεταχείριση τους είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες όπως:

Του Χάρτη αρχών για την Προστασία των Προσώπων που τίθενται υπό κράτηση ή φυλάκιση οποιασδήποτε μορφής, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Των Προτύπων Ελάχιστων Κανόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων. Της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των ατόμων από βίαιες εξαφανίσεις.

Η παρουσία και υποστήριξη του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων έχει, φυσικά, ως στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και συγκεκριμένα να εκτιμήσει και εν τέλει να εναντιωθεί στα κάτωθι:

-Στην αυθαίρετη κράτηση-κράτηση χωρίς νόμιμη αιτία και χωρίς νομική διαδικασία.

-Κράτηση σε απομόνωση-κράτηση χωρίς πρόσβαση στην οικογένεια, σε δικηγόρους κλπ.

-Μυστική κράτηση-κράτηση σε μυστική τοποθεσία.

-Ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης στις φυλακές-όπως συνωστισμός και παρατεταμένη κράτηση σε απομόνωση.

-Μεροληπτικές δίκες-δίκες που διεξάγονται χωρίς να διασφαλίζεται η ελάχιστη νομική διαδικασία.

-Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Ευχόμαστε αυτή η προσέγγιση να ικανοποιεί το αίτημα σας.

Με εκτίμηση

Antonin Mokry

Πρόεδρος CCBE».