Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Γ. Περιστεράκης: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο νερό του δήμου Ορεστιάδας»

Γ. Περιστεράκης: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο νερό του δήμου Ορεστιάδας»

26-11-2022

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο νερό του δήμου Ορεστιάδας, ήταν άστοχο να συμπεριληφθούν τα Ρίζια και η Καβύλη στο ρεπορτάζ (σ. σ. της εφημερίδας “Τα Νέα”), με τίτλο "προβληματικό νερό σε 15 περιοχές της Ελλάδας", εξαιτίας υψηλών συγκεντρώσεων νιτρικών από τα λιπάσματα».

Με αυτή τη δήλωση, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ορεστιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Ο.), Γιάννης Περιστεράκης, απάντησε, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, στο δημοσίευμα, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η ΔΕΥΑΟ θα αποστείλει και επιστολή στην εφημερίδα, ώστε να δημοσιευτεί και «η δική της σκοπιά των πραγμάτων», όπως είπε ο κ. Περιστεράκης.

Στο ρεπορτάζ αναφέρονταν συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Ρίζια Ορεστιάδας, βρέθηκε ότι τα νιτρικά έφταναν στα 42,2 mg/lt, όταν το όριο που βάζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι τα 50 mg/lt, ενώ και η Καβύλη συμπεριλαμβάνονταν στον πίνακα που δημοσίευσαν «Τα Νέα», με τις περιοχές που οι μετρήσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα νιτρικών.

Ο κ. Περιστεράκης εξέφρασε τη διαφωνία του και με την αναφορά του ρεπορτάζ περί «προβληματισμού» όταν γίνεται μακροχρόνια χρήση νερού για πόση, στο οποίο οι συγκεντρώσεις των νιτρικών ξεπερνούν τα 25 mg/lt.

«Αν όντως τα 25 mg/lt ήταν προβληματικά, θα έχει προσαρμοστεί ανάλογα και η ευρωπαϊκή νομοθεσία», σχολίασε ο κ. Περιστεράκης και πρόσθεσε πως το νερό ήταν και θα είναι ακόμα πιο ποιοτικό, όταν, από τον ερχόμενο Απρίλιο, μπουν σε λειτουργία και οι 14 Μονάδες Επεξεργασίας που προμηθεύτηκε η ΔΕΥΑΟ, οι οποίες με τη διαδικασία και της αντίστροφης όσμωσης, θα φιλτράρουν ακόμα περισσότερο το νερό από τα νιτρικά.

«Καθησυχάζουμε τους δημότες μας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το νερό του δήμου μας, η ΔΕΥΑΟ έχει πάρα πολύ καλής ποιότητας νερό», τόνισε ο κ. Περιστεράκης.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας