Σήμερα είναι: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020
greek english turkish
Δερέμπεης μικρό VAMOS ΚΡΟΝΟΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Gastrade: Σεπτέμβριο η δεύτερη φάση του market test για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Gastrade: Σεπτέμβριο η δεύτερη φάση του market test για το FSRU Αλεξανδρούπολης

09-07-2019

Για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η δεύτερη φάση του market test της Gastrade για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Gastrade βρίσκεται αυτήν την περίοδο στη διαδικασία προσκόμισης στη ΡΑΕ των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου να προετοιμαστεί η τελευταία φάση της διερευνητικής διαδικασίας για την προσέλκυση αγοραστών του φυσικού αερίου που θα περνά από τις εγκαταστάσεις του FSRU.

Η εταιρία που τρέχει το επενδυτικό σχέδιο, έχει πάρει από την Αρχή το πράσινο φως για τις κατευθυντήριες γραμμές. Αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, η επίσημη έκδοση της απόφασης και έπειτα η Gastrade θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο για τη δέσμευση δυναμικότητας. Απαιτούνται επίσης και οι όροι διεξαγωγής του δεύτερου market test.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη (μη δεσμευτική) φάση του market test oλοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου.

Είκοσι εταιρείες είχαν υποβάλει σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Οι ποσότητες αυτές προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ./έτος του Έργου.

Οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη μη δεσμευτική φάση του Market Test καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γεωγραφικής προέλευσης. Πέρα από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενδιαφέρον εκδήλωσε και ένα σημαντικό μέρος των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών εμπορίας φυσικού αερίου.

Με βάση τον προγραμματισμό, η τελική επενδυτική απόφαση θα έχει ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους και το έργο αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2021.

Πηγή: energypress.gr