Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
VARTAN

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η διοίκηση του ΔΠΘ ζητά από τους φοιτητές σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη να εκκενώσουν τα δωμάτια εστίας εντός 3 ημερών

Η διοίκηση του ΔΠΘ ζητά από τους φοιτητές σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη να εκκενώσουν τα δωμάτια εστίας εντός 3 ημερών

15-11-2020

Πρωτοφανείς καταστάσεις εν μέσω lockdown για τους φοιτητές της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι φαίνεται ότι θα πρέπει να μείνουν... στον δρόμο για όσο διάστημα χρειαστεί μετά από απόφαση της Πρυτανείας.

Συγκεκριμένα οι οικότροφοι φοιτητές που διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής (Οικοδομή Ευκτήμων) οι οποίες ανήκουν σε ιδιώτη και εκμισθώνονται απ' το Πανεπιστήμιο καθώς και όσοι μένουν σε νοικιασμένα δωμάτια ξενοδοχείου στην Αλεξανδρούπολη (αφού στην πόλη δεν υπάρχουν Φοιτητικές Εστίες), δέχτηκαν χθες (13/11) email, στο οποίο η διοίκηση του ΔΠΘ τους ζητούσε «να εκκενώσουν εντός το πολύ 3 ημερών (το αργότερο έως 18-11-2020) τα δωμάτια τους, παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα».

Άμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών που διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής (Οικοδομή Ευκτήμων). Συγκεκριμένα, 38 φοιτητές και φοιτήτριες ζητούν από τις πρυτανικές αρχές να ακυρωθεί η απόφαση έξωσης τους από τις Φοιτητικές Εστίες «Ευκτήμων» στην Κομοτηνή με ενυπόγραφη επιστολή τους.

Καλησπέρα. Είμαστε φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διαμένουμε στις ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες Κομοτηνής (ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΥΚΤΗΜΩΝ).

Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε σήμερα ένα email από την Πρυτανεία που ζητά μονάχα από εμάς που διαμένουμε στις ιδιόκτητες εστίες (όχι σε όσους διαμένουν στις κρατικές κλίνες του Πανεπιστημίου) να αδειάσουμε τα σπίτια μας μέσα σε 3 μέρες και μάλιστα να πάρουμε μαζί μας ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΣ... Μάλιστα ζητείται από όσους φοιτητές έχουν ήδη αποχωρήσει από το δωμάτιό τους, να προσέλθουν ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ (Lockdown, επιβεβλημένου από το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) μέσα σε 3 μέρες για να αδειάσουν το δωμάτιό τους/ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ από όλα τα υπάρχοντα.

Να σημειωθεί πως τα προσωπικά αντικείμενα όσων φοιτητών δεν καταφέρουν να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους (των περισσοτέρων δηλαδή, καθώς εν μέσω πανδημίας οι μετακινήσεις ανά νομό είναι εξαιρετικά δύσκολες) θα τοποθετηθούν σε αποθήκες από προσωπικό του Πανεπιστημίου. Αξιοσημείωτο είναι, πως κανείς δεν μας εξηγεί για ποιους λόγους κρίνεται απαραίτητη η εκκένωση όλων αυτών των δωματίων.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που διαμένουν μέχρι τώρα να παρατείνουν την διαμονή τους, όπως συμβαίνει με τους συμφοιτητές μας των δημόσιων κλινών (εξάλλου δεν ήταν δική μας επιλογή η διαμονή μας στις ιδιόκτητες εστίες, αλλά του Πανεπιστημίου).

Να μην υποχρεωθεί να έρθει κανένας φοιτητής εν μέσω απαγορευτικού (επιβεβλημένο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) στις εστίες ώστε να πάρει τα υπάρχοντά του από το δωμάτιό του.

Να μην απομακρυνθούν τα προσωπικά αντικείμενα κανενός φοιτητή ώστε να τοποθετηθούν σε αποθήκες, καθώς αποτελούν πολύτιμη ατομική περιουσία.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ' όψιν τους λόγους που επιβάλλουν την παραμονή μας και την ΜΗ απομάκρυνση των προσωπικών μας αντικειμένων:

Α) Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα η δωρεάν στέγαση.

Β) Λόγοι οικονομικοί επιτάσσουν την παραμονή μας στις εστίες, προκειμένου να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις σπουδές μας.

Γ) Εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, είναι εντελώς παράλογο να βρεθούμε α) ως φοιτητές εκτός εκπαίδευσης.. γιατί εκεί θα μας οδηγήσει η απόφαση σας. Και β) δια της εξώσεως μας να κινδυνεύσει και η υγεία μας.

Δ) Επειδή θεωρούμε ότι δεν ζημιώνουμε εμείς την ελληνική οικονομία και δεν είναι θεμιτό να χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση η δική μας και των προσωπικών μας αντικειμένων ως ''δημόσιο συμφέρον''.

Ε) Επειδή εξ υποκειμενικών και αντικειμενικών λόγων δεν μπορούμε να φύγουμε.

ΣΤ) Επειδή μας αντιμετωπίζετε ως "κάτι" που ζημιώνει τους άλλους Έλληνες, γεγονός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας.

Ζ) Επειδή στις Δημοκρατίες οι αποφάσεις, για να είναι σεβαστές, πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και όχι να ανακοινώνονται ως εκφοβιστικά διατάγματα.

Η) Επειδή δε λάβατε υπ' όψιν σας, δυστυχώς, τις δικές μας ανάγκες. Ολοκληρώνοντας, Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης με στόχο την ακύρωσή της..!

Με εκτίμηση, Οι φοιτητές Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες ''ΕΥΚΤΗΜΩΝ'' Κομοτηνής:

ΑΛΕΞΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΣΟΦΙΑ

ΔΑΜΚΑΛΗ ΜΑΡΙΝΑ

ΔΕΛΗΟΓΛΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΔΟΞΟΓΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΖΕΥΓΑ ΧΡΥΣΑ

ΘΥΜΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΙΣΜΑΗΛ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΛΟΣΙ ΓΚΡΕΤΑ

ΚΑΡΑΚΩΤΑ ΒΑΓΙΑ

ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΚΟΥΡΙΛΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΩΤΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΛΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΝΙΩΤΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΙΔΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΜΗ

ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΩΝΗ

ΠΕΤΣΙΝΗ ΑΝΝΑ

ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΡΩΙΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΣΠΕΛΛΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

ΤΖΙΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΤΣΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΤΣΑΛΙΚΟΥ ΜΕΛΙΝΑ

ΤΣΙΤΣΕΛΑ ΜΑΡΙΑ

ΦΑΣΥΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Υ.Γ. 1) Σας κοινοποιούμε την απόφαση που λάβαμε, καθώς επισυνάπτουμε συνημμένα και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την λειτουργία των φοιτητικών εστιών εν μέσω απαγορευτικού.

Υ.Γ. 2) Δεν προερχόμαστε, ούτε εκπροσωπούμε καμία κομματική παράταξη. Το κείμενο αυτό νομίμως κοινοποιείται ζητώντας την συνδρομή τους: Πρώτα και κύρια στον Πρύτανη και στους Προέδρους των Τμημάτων των σχολών μας καθώς και σε: Α) Βουλευτές Νόμου Ροδόπης. Β) Δήμαρχο Κομοτηνής Γ) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου. Δ) Τοπικό και εγχώριο Τύπο

Το αίτημα αυτό στηρίζει και ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Τη στιγμή που ο λαός μας βιώνει μεγάλη ανησυχία λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, την ώρα που μεγάλο μέρος του λαού μας βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της οικονομικής κατάστασης, την ώρα που εμείς οι φοιτητές εδώ και μισό χρόνο κάνουμε μάθημα από απόσταση, μακριά απ' το φυσικό μας χώρο που είναι οι σχολές μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης που δεν πήραν το παραμικρό μέτρο για να λειτουργήσουν οι σχολές μας με ασφάλεια κανονικά, οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής (Οικοδομή Ευκτήμων) καλούνται απ' τη διοίκηση του ΔΠΘ «να εκκενώσουν εντός το πολύ 3 ημερών (το αργότερο έως 18-11-2020) τα δωμάτια τους, παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα». Με εκβιαστικό τρόπο η διοίκηση καλεί μάλιστα πάνω από 100 φοιτητές να μαζέψουν τα πράγματα τους από τα δωμάτια, διαφορετικά θα σταλούν στις αποθήκες του Πανεπιστημίου, πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα ή παραδίνοντας τα για φύλαξη στους αποθηκευτικούς χώρους της οικοδομής ΕΥΚΤΗΜΩΝ». Αναρωτιόμαστε, είναι με τα καλά τους;

Θα αναρωτηθεί κάποιος ΓΙΑΤΙ η διοίκηση εν μέσω LOCKDOWN και ενώ μάλιστα υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6.11.2020) που αναφέρει ότι «Οι φοιτητικές εστίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά...»; Την απάντηση τη δίνει το κείμενο το οποίο στάλθηκε στους φοιτητές εστιακούς με την υπογραφή της Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Ζωής Γαβριηλίδου στο οποίο αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό το παίρνει το πανεπιστήμιο ώστε να «περιοριστούν μη αναγκαίες δαπάνες προς εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Είναι τουλάχιστον ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ! Αποδεικνύεται πως κάθε φορά εκεί στο υπουργείο και στη Σύγκλητο του ΔΠΘ ξεπερνάνε τον εαυτό τους! Η προσπάθειά τους όμως να πετάξουν έξω τους φοιτητές θα βρει τοίχο τους το ξεκαθαρίζουμε! Έχουμε πείρα και θα μας βρουν απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος που βλέπουν τους φοιτητές σαν βάρος και επιπλέον έξοδα και δεν μεριμνούν για την εξασφάλιση της υγείας τους αλλά και των οικογενειών τους.

Οι φοιτητές δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Έχουν την εμπειρία από το προηγούμενο lockdown όπου πάλι τους έδιωχναν από τις εστίες με τις ίδιες δικαιολογίες την ίδια ώρα που από τότε δεν έχουν σταματήσει να δίνουν ζεστό χρήμα στους μεγάλους ομίλους, στους καναλάρχες, στους κλινικάρχες. Φαίνεται ότι το «δημόσιο συμφέρον» στο οποίο αναφέρονται καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονες σπουδές, για σίτιση και στέγαση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ!».