Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η GASTRADE παρουσιάζει στα Ποσειδώνια 2018 το μεγάλο ενεργειακό έργο LNG στην Αλεξανδρούπολη
Το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσει στα Ποσειδώνια η Gastrade ΑΕ η πρώτη εταιρεία που απέκτησε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται σε έκθεση της Gastrade το έργο αναπτύσσεται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διασφαλίζοντας νέες πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου και συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Τερματικός Σταθμός LNG Βόρειας Ελλάδας αποτελεί ένα καινοτόμο έργο, στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, σχεδιασμένο με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αναλυτικότερα για το έργο
Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) θα φθάνει στην πλωτή μονάδα με δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ, θα μεταγγίζεται με βραχίονες και θα αποθηκεύεται προσωρινά στις κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας.
Στη συνέχεια το ΥΦΑ θα αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης (πυργίσκος και εύκαμπτοι αγωγοί) θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Ο πυργίσκος πρόσδεσης θα της επιτρέπει να περιστρέφεται κατά 360° ανάλογα με την κατεύθυνση του κυματισμού της θάλασσας.
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων αλλά και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.
Η εμπορική λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αναμένεται το 2020.
- Η πρώτη "Ροζ πανσέληνος" της χρονιάς: Σήμερα το εντυπωσιακό φαινόμενο!
(24-04-2024) - Το 2% στις πανελλήνιες για υποψήφιους από Έβρο και Θεσσαλία, δεν αφορά σε μόρια, αλλά σε επιπλέον θέσεις εισαγωγής
(24-04-2024) - Betsson Greece: Ένας νόμιμος bookmaker
(24-04-2024) - Εντυπωσιακές διακρίσεις για δύο μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης
(24-04-2024) - «Γίνε Σύμβουλος για μια Μέρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ορεστιάδας
(24-04-2024)