Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η Νίκη της Σαμοθράκης σε ένα σπάνιο ρολόι από τον ελβετικό οίκο Vacheron Constantin

Η Νίκη της Σαμοθράκης σε ένα σπάνιο ρολόι από τον ελβετικό οίκο Vacheron Constantin

29-05-2022

Ο ελβετικός οίκος Vacheron Constantin μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, κυκλοφορώντας τέσσερα ρολόγια Métiers d'Art που έγιναν σε συνεργασία με το μουσείου του Λούβρου και αποτίουν φόρο τιμής σε σπουδαίους πολιτισμούς του παρελθόντος.

Ο οίκος ωρολογοποιίας εμπνεύστηκε από το θησαυρό αρχαιοτήτων του μουσείου, για να δημιουργήσει μία σειρά ρολογιών που αναφέρονται σε τέσσερις διαφορετικές εποχές: την Αίγυπτο των Φαραώ του Μέσου Βασιλείου (2035-1680 π.Χ.), την περσική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών επί Δαρείου Α΄, την ελληνιστική περίοδο της Δυναστείας των Αντιγονιδών (277-168 π.Χ.) και τη γέννηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τον Οκταβιανό Αύγουστο.

Για το ρολόι που είναι αφιερωμένο στην ελληνιστική περίοδο της Δυναστείας των Αντιγονιδών, επιλέχθηκε ένα από τα λαμπρότερα εκθέματα του Λούβρου: η Νίκη της Σαμοθράκης.

Η φτερωτή θεά είναι τοποθετημένη πάνω στο κεντρικό καντράν που είναι κατασκευασμένο από καφέ σμάλτο και έναν δακτύλιο με επισμάλτωση grisaille που απεικονίζει διακοσμητικά μοτίβα ερυθρόμορφων αγγείων. Το καντράν περιβάλλεται από μια ζωφόρο σε εγχάρακτο χρυσό, εμπνευσμένη από τον Κρατήρα Μποργκέζε, ένα μαρμάρινο αριστούργημα του 1ου αι. π.Χ. από την Πέργαμο.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης αποτελεί έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες και πολλά αντίγραφά του, κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού