Σήμερα είναι: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
JOY Δερέμπεης μικρό ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Η τουρκική αστάθεια αυξάνει την προσφυγική ροή στην Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα

Η τουρκική αστάθεια αυξάνει την προσφυγική ροή στην Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα

13-04-2018

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, “Τίθεται το ερώτημα εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάποια σχέση (με την αύξηση της προσφυγικής ροής). Πρόσφατα ο Ερντογάν απείλησε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων”.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει ότι μπορεί αυτή η εξέλιξη να οφείλεται και στις ελληνικές αρχές. “Η συμφωνία για το προσφυγικό προβλέπει ότι η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα. Για κάθε έναν που επιστρέφει στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται ως αντάλλαγμα έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία. Ωστόσο από τους περίπου 70.000 μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, οι αρχές έστειλαν πίσω μόλις1.658” επισημαίνεται αμέσως παρακάτω.

Συνεπώς το ρίσκο εκ νέου απέλασης προς την Τουρκία είναι μικρό για έναν πρόσφυγα. Το γεγονός όμως πως δε λειτουργεί η επαναπροώθηση οφείλεται κυρίως στις χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου. Για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, δεν επιτρέπεται η απέλαση. Γι’ αυτό και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι γεμάτα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία για το προσφυγικό, εξάλλου, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν στα νησιά μέχρι να υπάρξει απόφαση για την αίτηση ασύλου τους. Προκειμένου όμως να αποσυμφοριστούν τα κέντρα οι ελληνικές αρχές μεταφέρουν στο μεταξύ όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα – συνολικά μεταφέρθηκαν την προηγούμενη χρονιά 27.000, καταλήγει η Frankfurter Rundschau.