Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η Υπουργός Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ - Τι λέει η Πυροσβεστική

Η Υπουργός Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ - Τι λέει η Πυροσβεστική

27-03-2017

Το Διδυμότειχο επισκέφθηκε χθες 26 Μαρτίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, η οποία ενημερώθηκε για τις ζημιές στο τέμενος Βαγιαζήτ και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ΥΠΠΟΑ θα καλύψει τα έξοδα.

Κατατέθηκε ήδη στο νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 το τεχνικό δελτίο για το έργο αυτεπιστασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων (2 εκατ. ευρώ). Η ένταξη του υπόλοιπου έργου (3 εκατ. ευρώ) θα ολοκληρωθεί μόλις κατατεθούν οι προαναφερθείσες μελέτες που χρηματοδοτεί το ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Διδυμότειχου Παρασκευά Πατσουρίδη, τον Μητροπολίτη, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Ρίζο και Νατάσα Γκαρά οι οποίοι της εξέθεσαν θέματα των μνημείων της περιοχής. Ακολούθως, επισκέφθηκε το κάστρο του Διδυμοτείχου και το νέο Βυζαντινό Μουσείο

"Ήρθα η ίδια να δω με τα μάτια μου όλη αυτή την καταστροφή που έχει γίνει σ' ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όλων των Βαλκανίων και να δούμε μαζί και με τον δήμαρχο τον τρόπο που σταδιακά θα το αποκαταστήσουμε", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των αρμοδίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η πυρκαγιά οφείλεται σε αμέλεια του συνεργείου εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης που δούλευε μέσα στο τζαμί στο πλαίσιο της αναστήλωσης.

Έχουν αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς – εμπρησμού.

Από την μέχρι τώρα εικόνα προκύπτει ότι η μεγάλη φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου.