Κάτι τρέχει στον Έβρο

Και κόμβος για τα σιτηρά η Αλεξανδρούπολη

Και κόμβος για τα σιτηρά η Αλεξανδρούπολη

30-06-2022

Το λιμάνι καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ και στις μεταφορές ξηρού φορτίου χύδην και συμπεριλαμβανομένων οψίμως μεγάλων όγκων σιτηρών, εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης.

Μάλιστα αποκαλύπτει πως το επόμενο διάστημα σιτηρά από την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα εξαχθούν προς την Ιταλία και την Τουρκία, προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις που έχει δημιουργήσει ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα από τον πόλεμο.

Πηγές της «Κ», άλλωστε, εξηγούν επίσης πως η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει εναλλακτική της Μαύρης Θάλασσας διαδρομή για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στο άμεσο μέλλον. Το στρατιωτικό και το εμπορικό σκέλος του λιμένα συμπληρώνονται από το ενεργειακό, καθώς άρχισε η ανάπτυξη του υπεράκτιου σταθμού αεριοποίησης LNG που μέσω του ελληνικού δικτύου αγωγών θα κατευθύνεται τόσο προς τη Ν.Α. Ευρώπη όσο και προς δυσμάς.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών από το λιμάνι και την ανάπτυξη των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών σύνδεσής του με την υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να το κατατάξει το 2023 στη λίστα με τους αναγνωρισμένους από την Ε.Ε. μεταφορικούς διαδρόμους. Πρόσφατα, φορτία που εκφορτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν έως την Πολωνία. Αυτή τη στιγμή που το ARC Endurance ξεφορτώνει πολεμικό υλικό, αλλά και κάθε άλλη στιγμή, στη χερσαία ζώνη του εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα φύλαξης με τρεις αλλεπάλληλες περιμέτρους ασφαλείας και αυστηρή εφαρμογή όλων των προτύπων ISPS (International Ship and Port Facility Security Code), εξηγεί ο κ. Χατζημιχάλης.

Εν τω μεταξύ, έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΑ με τέσσερις υποψηφίους, εκ των οποίων δύο αμερικανικών συμφερόντων.

Πηγή: kathimerini.gr