Σήμερα είναι: Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020
greek english turkish
SOHO ΚΡΟΝΟΣ ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Καπνούς από τ’ αυτιά… βγάζουν οι καταστηματάρχες στην Αλεξανδρούπολη - Κάποιοι αρνούνται να συμμορφωθούν

Καπνούς από τ’ αυτιά… βγάζουν οι καταστηματάρχες στην Αλεξανδρούπολη - Κάποιοι αρνούνται να συμμορφωθούν

04-11-2019

Πριν λίγες ημέρες ακούσαμε την ευχάριστη είδηση πως η Αλεξανδρούπολη κόβει το τσιγάρο μέσα στους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο το μέτρο έχει αρχίσει να προκαλεί και αντιδράσεις. 

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν το πρώτο "άκαπνο" καθώς σε όλα τα καταστήματα εστίασης απαγορευόταν το τσιγάρο... εκτός από δύο, που σύμφωνα  με τον πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Εστιατορίων Καφέ – Μπαρ - Εστίασης Αλεξανδρούπολης Νίκο Γεωργιάδη, δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με το νόμο!

Σύμφωνα με καταστηματάρχες υπάρχουν και άλλα που μετατρέπουν σε σταχτοδοχεία μικρά πλαστικά γλαστράκια, μεταλλικές κυλινδρικές θήκες των αποδείξεων, άδεια χάρτινα πλαστικά ποτηράκια του εσπρέσο αλλά και πιατάκια του φλιτζανιού του καφέ, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους ελεγκτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικαπνιστική προσπάθεια στην Ελλάδα ξεκινά πριν από 154 χρόνια με βασιλικό διάταγμα «περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων» ως προληπτική ενέργεια για ενδεχόμενες πυρκαγιές. Το διάταγμα υπέγραφε μάλιστα «εν ονόματι του βασιλέως», η βασίλισσα Αμαλία.

Αν δείτε καπνό... τσιγάρου καλέστε το 1142

Αυτός είναι ο τετραψήφιος αριθμός που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ώστε να συμβάλει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. 

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές θα δέχονται κλήσεις 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, καταγράφοντας καταγγελίες.

Ακόμα, θα προσφέρουν πληροφόρηση και υποστήριξη σε εκείνους τους καπνιστές οι οποίοι επιθυμούν να ελευθερωθούν από τον εθισμό τους στη νικοτίνη.

Σ.Κ