Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

ΚΚΕ: Τα γεγονότα στο ΚΥΤ Ορεστιάδας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκλωβισμού

ΚΚΕ: Τα γεγονότα στο ΚΥΤ Ορεστιάδας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκλωβισμού

14-05-2020

Ένταση επικράτησε προχθες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στην Ορεστιάδα, όταν διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες στην πτέρυγα ανηλίκων διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαδικασίες ταυτοποίησης και χορήγησης ασύλου, που για τους ανηλίκους διαρκεί περισσότερο χρονικά, αφού δεν υπάρχει κάποια δομή φιλοξενίας.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και κλιμάκια της Αστυνομίας.

Σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στο ΚΥΤ Ορεστιάδας, η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τα χτεσινά γεγονότα στο ΚΥΤ Ορεστιάδας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκλωβισμού που διαχρονικά στηρίζουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η ΕΕ, τροφοδοτούνται από τη διπλή απελπισία που σπέρνουν στους ξεριζωμένους, με τους πολέμους και την άσχημη οικονομική κατάσταση που τους αναγκάζουν να βιώνουν, αλλά και με την κράτησή τους σε κέντρα-φυλακές για μεγάλο χρονικό διάστημα, κέντρα που είναι ακατάλληλα για να μένουν ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα γεγονότα αποτελούν προβολή εικόνων από το μέλλον. Είναι απάντηση σε όσους νομίζουν ότι με τον εγκλωβισμό και την καταστολή θα βελτιωθεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες που συνεχίζει αυτή την πολιτική και την επεκτείνει ακόμα περισσότερο με τον νέο νόμο. Σε αυτά τα κέντρα-φυλακές που ετοιμάζουν, θα συνυπάρχουν νεοεισερχόμενοι, ευάλωτοι, ανήλικοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο εκρηκτικό μείγμα.

Το δικαίωμα στο άσυλο περιορίζεται ακόμα περισσότερο με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών, μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης και άλλα εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό πως για τα ανήλικα προσφυγόπουλα καταργείται το τεκμήριο της ανηλικότητας που παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Η ζωή των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας και σήμερα δεν είναι παράδεισος. Η κατάσταση στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και αλλού το αποδεικνύει. Αν κάποιοι νομίζουν ότι με το να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη ζωή όσων φτάνουν στη χώρα μας, αυτό θα τους αποτρέψει, είναι βαθιά γελασμένοι.

Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες και συνολικά το λαό, η μόνη διέξοδος και λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται:

- Στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό που δημιουργεί τα κύματα ξεριζωμένων. Καμία εμπλοκή της χώρας μας σε επεμβάσεις. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

- Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

- Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

- Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

- Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, χωρίς ΜΚΟ, με το απαραίτητο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όπου να εξετάζονται τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου.

- Στο παραπάνω πλαίσιο να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους, ειδικές δομές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες».