Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Έβρου Αναστάσιος Τερζής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Έβρου Αναστάσιος Τερζής.

Κολχικίνη: Είναι το... φάρμακο-θαύμα; - Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Έβρου Αν. Τερζής εξηγεί

26-01-2021

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την κολχικίνη, ένα φτηνό φάρμακο που πλέον πήρε έγκριση για να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε ασθενείς με κορονοϊό, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού. 

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας  ηλικιωμένοι σχηματίζουν ουρές έξω από τα φαρμακεία προκειμένου να  προμηθευτούν το εν λόγω φάρμακο κάτι το οποίο είναι μάταιο καθώς δεν δίνεται σε καμία περίπτωση χωρίς συνταγή.

Τελικά η κολχικίνη είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από τον θανατηφόρο ιό;

«Η Κολχικίνη δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται πάρα πολλά χρόνια κυρίως από ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Εβρου Αναστάσιος Τερζής και κάλεσε τους ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό πρώτα από όλα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να ακολουθούν όποιο σχήμα τους δώσει εκείνος.


Όπως εξήγησε «ο κορονοϊός είναι μια νόσος η οποία αυτήν την στιγμή είναι σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη και ακόμη μελετάτε και ο τρόπος αντιμετώπισης της. Δεν έχει καταλήξει η Ιατρική κοινότητα σε ένα σχήμα θεραπευτικό το οποίο να θεωρείται χρυσός κανόνας και το οποίο δεν θα αναθεωρηθεί στο μέλλον. Οπότε όλα αυτά που βγαίνουν μέσα από τις μελέτες και μέσα από την παρακολούθηση είναι μεν ελπιδοφόρα, αλλά σίγουρα δεν είναι σε καμμιά περίπτωση τελεσίδικα και σίγουρα δεν είναι σε καμμιά περίπτωση αντικείμενα αξιολόγησης από κάποιον που δεν έχει την επιστημονική επάρκεια για να τα αξιολογήσει».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα  με τους ειδικούς του Οργανισμού, συνιστάται στους γιατρούς να γίνεται έναρξη της θεραπείας με κολχικίνη εντός 24 ωρών από τη διάγνωση με CoViD-19.

Η κολχικίνη, ωστόσο, δεν πρέπει να χορηγείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

Φλεγμονώδης νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα), χρόνια διάρροια ή δυσαπορρόφηση.
Προϋπάρχουσα προοδευτική νευρομυϊκή νόσος.
Σπειραματική διήθηση (eGFR) < 30 mL/min.
Σοβαρή ηπατική νόσος.
Έγκυμοσύνη ή θηλασμός ή πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή για 6 μήνες μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου.
Ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης ή σημαντική ευαισθησία στην κολχικίνη.
Ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο.
Ασθενείς που λαμβάνουν μακρολίδη, κυκλοσπορίνη ή βεραπαμίλη.