Σήμερα είναι: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
greek english turkish
SOHO ΙΚΤΕΟ AL FARO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Κρούσμα νόσου «λεγεωνάριου» στο ΠΓΝΑ – τι πρέπει να προσέξετε

Κρούσμα νόσου «λεγεωνάριου» στο ΠΓΝΑ – τι πρέπει να προσέξετε

08-08-2018

Μια νέα νόσος έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας κυρίως της εξάπλωσης των κλιματιστικών.

Ο λόγος για την νόσο των λεγεωνάριων, η οποία πλήττει ολοένα και περισσότερα άτομα εξαιτίας της ελλιπούς και κακής συντήρησης του κλιματιστικού, που φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί το καλοκαίρι του 2018, και στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με τον ασθενή να έχει νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το Διοικητή της μονάδας υγείας, ένα άτομο από την πρωτεύουσα του Έβρου νοσηλεύτηκε τον Ιούνιο στο ΠΓΝΑ. «Είχαμε ένα κρούσμα τον Ιούνιο, όταν ακόμη δεν ήταν σε έξαρση η ασθένεια. Ο άνθρωπος νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα και ευτυχώς όλα πήγαν μια χαρά. Μετά μάλιστα μας έστειλε και ευχαριστήριο», δηλώνει ο Δημήτρης Αδαμίδης.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;

«Να συντηρούν τα κλιματιστικά τους!», απαντά ο Διοικητής. «Αυτό το μικρόβιο αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα με υγρασία και «φωλιάζει» μέσα στα κλιματιστικά, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές». Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων.

Να σημειωθεί πως τώρα που η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση, δεν υπάρχουν κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Ρίγη
  • Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος
  • Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
  • Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές.

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Μια ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός τύπου Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονες σας και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.

Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Μαρίνα Κριτού 

Πηγή: με πληροφορίες από mayoclinic.org
MENOYME ΑΣΦΑΛΕΙΣ