Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Λαμπάκης: Να τροποποιηθεί το καταστατικό του Ο.Λ.Α. ώστε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου

Λαμπάκης: Να τροποποιηθεί το καταστατικό του Ο.Λ.Α. ώστε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου

08-12-2015

Συνεχίζεται ο αγώνας των δημάρχων που έχουν στην επικράτειά τους Οργανισμούς Λιμένων και οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούν την ενεργη συμμετοχή των Δήμων στις αποφάσεις και τις ρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα από τα Δ.Σ. των Οργανισμών Λιμένων εντός των χερσαίων ζωνών τους. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, οι Δήμαρχοι 12 πόλεων συνυπόγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα, απαρριθμώντας τα προβλήματα που προκύπτουν στους Δήμους από την άναρχη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένων ως Α.Ε.

Ένα από τα θέματα διεκδίκησαν στην επιστολή ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου στα Δ.Σ. των Ο.Λ.: 

"Σημαντικό πρόβλημα είναι η απουσία των Δήμων από τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών λιμένων, με τα δεύτερα να λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων μας χωρίς να υπάρχει ενημέρωση και περιθώριο αντίδρασης."

Ο κ. Δρίτσας λοιπόν, με την υπ΄αριθ. πρωτ. 1500.1/35283/2015/310-329 απάντησή του σε ερώτημα της Βουλευτού κας Ε. Χριστοφιλοπούλου και αναφορά του Βουλευτού κ. Γ. Βλάχου, ενημερωσε ότι προκειμένου να εκπροσωπούνται οι οικείοι Ο.Τ.Α. στα Δ.Σ. των Ο.Λ. Α.Ε., θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις στα καταστατικά των Ο.Λ. Α.Ε., οι οποίες απαιτούν αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, τη σύγκλιση των οποίων αποφασίζει ο μέτοχος, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ.

Επειδή ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ανήκει σε εκείνους τους Ο.Λ. Α.Ε., το καταστατικό των οποίων δεν προβλέπει ρητά την εκπροσώπηση στο Δ.Σ. των οικείων Ο.Τ.Α., ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, με επιστολή του καλεί τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού του Ο.Λ. Αλεξανδρούπολης, ώστε αυτό να προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Με την απάντηση του κ. Δρίτσα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Δημάρχων πόλεων με ζώνες λιμένων, μεταξύ αυτών και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει σε συναντήσεις του με την ηγεσία του Ο.Λ. Αλεξανδρούπολης την ανάγκη εκπροσώπησης του Δήμου στο Διοικητικό του Συμβούλιο καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό σχετίζονται άμεσα με την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής και ανάπτυξη της πόλης.

Στην επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε., ο κ. Λαμπάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  "δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να μην εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Α., ο οποίος διοικεί και διαχειρίζεται το λιμάνι που βρίσκεται στην «αγκαλιά» της πόλης μας. Η δε διαχείρισή του αφορά αποφάσεις λειτουργίας του λιμανιού που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία της πόλης."