Σήμερα είναι: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
greek english turkish
BABY SHOP AL FARO KOYKORAVAS

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μαρία Γκουγκουσκίδου: «Στηρίζουμε τη Γεωργία - στηρίζουμε την Κτηνοτροφία. Για να στηρίξουν με τη σειρά τους την κοινωνία να ορθοποδήσει»

Μαρία Γκουγκουσκίδου: «Στηρίζουμε τη Γεωργία - στηρίζουμε την Κτηνοτροφία. Για να στηρίξουν με τη σειρά τους την κοινωνία να ορθοποδήσει»

22-04-2019

Το πρόγραμμά της για τον πρωτογενή τομέα παρουσίασε η Δημοτική Παράταξη «Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω» στη Στέρνα, την Κυριακή 21η Απριλίου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, κτηνοτρόφων η κ. Μαρία Γκουγκουσκίδου αναφέρθηκε στο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά την κρίση, τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για τον Δήμο Ορεστιάδας, τις προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμες οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τις υποστηρικτικές δομές που πρέπει να αναπτυχθούν, τις βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί η κοινή Αγροτική Πολιτική, τις εμβληματικές παραγωγές της περιοχής, καθώς και τις καλλιέργειες που μπορούν να ενσωματωθούν, τη Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία.

Τέλος παρουσίασε μια σειρά από γενναίες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές αρχές, προκειμένου η σύγχρονη α-γροτοκτηνοτροφική εκμετάλλευση να παράξει εισοδήματα και να δημιουργήσει θέσεις ερ-γασίας. Χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων πρότεινε:
• Να λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασί-ας.
• Να ολοκληρωθούν οι αναδασμοί και να προωθηθούν νέες προτάσεις ένταξης αγρο-κτημάτων.
• Να υπάρξει μείωση του κόστους νερού άρδευσης.
• Να διορθωθεί επιτέλους το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.
• Να μειωθεί ο ΦΠΑ εφοδίων και η φορολογία των αγροτών.
• Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.
• Να δημιουργηθούν κτηνοτροφικά πάρκα, για τη μετάβαση της κτηνοτροφίας σε μια περισσότερο οργανωμένη βάση.
• Να υπάρξει ουσιαστική κατάρτιση των αγροτών – κτηνοτρόφων σε γνωστικά αντικεί-μενα που τους αφορούν.
• Να δημιουργηθεί ένα «καλάθι» επιλεγμένων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και υποστήριξη της προώθησής τους μέσα από συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.
• Να αξιοποιηθούν δημοτικές εκτάσεις σε συνεργασία με το νέο θεσμό των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ΚΟΙΝΣΕΠ για την παραγωγή, παρασκευή και εμπορία των τοπικών προϊόντων του Δήμου μας.

Τέλος τόνισε τη σημασία του Πανεπιστημίου, των καθετοποιημένων εκμεταλλεύσεων, των συλλογικών δράσεων, τη χρησιμότητα της πιστοποίησης, ως ΠΟΠ, τοπικών προϊόντων και την κρισιμότητα της διάσωσης του ζαχαρουργείου και της τευτλοκαλλιέργειας.
Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο έγκριτος Δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης. Ουσιαστικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν για την Κτηνοτροφία ο κύριος Χρήστος Παρασχούδης Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ΘΡΑΚΩΝ Α-ΜΝΟΣ και για τη Γεωργία ο κύριος Γεώργιος Κελαποστόλου, γεωπόνος – αγρότης.

Ενδιαφέρον στοιχείο ήταν όταν η ίδια η κα Γκουγκουσκίδου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κυρίου Βαμβακά. Ο Ευάγγελος Βαμβακάς είναι μηχανολόγος μηχανικός, με μεταπτυχι-ακό τίτλο «Καινοτομία στην Τεχνολογία και Επιχειρηματικότητα». Είναι 30 ετών και κατά τα τελευταία 6 χρόνια εργάζεται ως μηχανολόγος – μηχανικός σε σημαντικούς οργανισμούς.

Η Μαρία καταχειροκροτήθηκε από τους παραβρισκόμενους όταν κλείνοντας την ημερίδα είπε: «Στηρίζουμε τη Γεωργία - στηρίζουμε την Κτηνοτροφία. Για να στηρίξουν με τη σειρά τους την κοινωνία να ορθοποδήσει».