Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μελία Έβρου: Οι ιστορικοί ανεμόμυλοι στο έλεος του χρόνου

Μελία Έβρου: Οι ιστορικοί ανεμόμυλοι στο έλεος του χρόνου

10-10-2016

Οι ιστορικοί ανεμόμυλοι του Έβρου που βρίσκονται στο χωριό "Μελία" έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, την οποία οι νεότερες γενιές όσο κυλούν τα χρόνια ίσως και δεν θα μάθουν ποτέ, αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ο Χρόνος" είναι εγκαταλελειμμένοι με αποτέλεσμα η φθορά του χρόνου να έχει προκαλέσει  ζημιές σ’ αυτά τα μνημεία.

Από τους έξι λοιπόν ανεμόμυλους οι τέσσερις έχουν αναστηλωθεί, με τη φροντίδα του τότε Δήμου Φερών εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG και το 1998 - 2000 αποπερατώθηκε η επισκευή τους.  Στο σημείο επίσης έχει φτιαχτεί χώρος αναψυχής με βρύσες, παγκάκια και χώρο για ψήσιμο! 

Όπως αναφέρει όμως η εφημερίδα η εγκατάλειψη είναι εμφανής.

"Οι στέγες τους κατεστραμμένες, όπως και το πιο βασικό στοιχείο, οι ξύλινοι έλικες σπασμένοι. Για τα πανιά ούτε λόγος!

Έγιναν για να σαπίσουν και να πέσουν. Κι όμως εκεί η ενημερωτική πινακίδα λέει ότι δαπανήθηκε ένα αξιόλογο ποσό για την συντήρηση κι ανάδειξή τους. Αλήθεια για πόσο χρονικό διάστημα; Δικαιολογούνται αυτές οι φθορές; Κι αν ναι, δεν θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να διασωθούν στο διηνεκές;"

Οι ανενόμυλοι της Μελίας είναι το σήμα κατατεθέν της και πόλο έλξης φωτογράφων, είναι ένα απίστευτο τοπίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ανεμόμυλους που βρίσκονται σε διάφορα νησιά της Ελλάδας.

Θα μπορούσαν να αποτελούν κράχτη για την περιοχή αλλά εκτός από τον πλούτο στην Αλεξανδρούπολη κοιμάται και ο τουρισμός!