Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μέρος θησαυρού που αποκρύφτηκε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ στη Μικρά Ασία τα νομίσματα που κατασχέθηκαν στους Κήπους

Μέρος θησαυρού που αποκρύφτηκε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ στη Μικρά Ασία τα νομίσματα που κατασχέθηκαν στους Κήπους

01-06-2020

Επιβεβαιώθηκε με πραγματογνωμοσύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας ότι πρόκειται για αρχαία νομίσματα που υπάγονται στο νόμο περί αρχαιοτήτων Ν. 3028/2002 τα 1055 αργυρά νομίσματα που εντόπισαν οι υπάλληλοι του τελωνείου των Κήπων τον Ιούλιο του 2019.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μέρος θησαυρού που αποκρύφτηκε στα τέλη του 5ου/ αρχές του 4ου αιώνα π.Χ στη Μικρά Ασία συνολικής αξίας 967.000€.

Τα εν λόγω νομίσματα βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα στις αποσκευές ενός Τούρκου υπήκοου.

Σύμφωνα με τον δράστη, τα δέματα που μετέφερε του τα έδωσαν άγνωστοι σε αυτόν προκειμένου να τα μεταφέρει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο έναντι 1,400 ευρώ χωρίς όμως να γνωρίζει τι περιείχαν.

Επίσης σε 4 περιπτώσεις τον Μάιο του 2020,  οι ελεγκτές του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του Τελωνείου Κήπων εν μέσω κορωνοϊού και περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της επιδημίας, κατέσχεσαν 122 κιλά καπνό για ναργιλέ, 24 κούτες τσιγάρα και 32 λίτρα φυτοφάρμακα.

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καταφέρνουν να αναδεικνύουν με την ποιότητα της εργασίας τους, τη συνεισφορά της Τελωνειακής Υπηρεσίας στην κοινωνία, και την σπουδαιότητα του έργου της σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων της», αναφέρει ο προϊστάμενος του Τελωνείου Κήπων Πολυχρόνης Τσομπανόπουλος.