Κάτι τρέχει στον Έβρο
Νότης Μηταράκης: Κάποιος οργάνωσε τους 38 του Έβρου και μετά έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση
Τον άγνωστο ρόλο ενός άνδρα στην υπόθεση των «38 του Εβρου» αποκαλύπτει, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφερόμενος στην υπόθεση που απασχόλησε για ημέρες τον εγχώριο και διεθνή Τύπο.
Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη ο οποίος μίλησε στα ΝΕΑ και την δημοσιογράφο Εύη Σαλτού, ο εν λόγω άνδρας φέρεται να παρείσφρησε στο γκρουπ των μεταναστών και να είχε οργανωτικό ρόλο στις κινήσεις τους. «Υπάρχουν διάφορα σημεία που ακόμα χρήζουν απαντήσεων», δηλώνει ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα – την ώρα που η Τουρκία προκαλεί για ακόμη μία φορά με fake news – δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Η συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στα ΝΕΑ:
Υπουργέ, μιλήσατε για ανακολουθίες στην υπόθεση των «38 του Έβρου»...
Οι άνθρωποι αυτοί κατά τις μαρτυρίες τους υπέστησαν βία από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα. Ωστόσο κατά την εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν αντικρουόμενες καταθέσεις σχετικά με τι μεσολάβησε μέχρι να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.
Όπως γνωρίζετε από το ρεπορτάζ, οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη νησίδα -που έσπευσαν ορισμένοι να χαρακτηρίσουν ψευδώς ως ελληνική- λέγοντας πως αυτό γυρίστηκε στις 15/8. Όπως όμως κατέθεσαν, πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα, διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Ύστερα υποστήριξαν πως έφυγαν από τη νησίδα με μια βάρκα που περαστικός τους άφησε. Ωστόσο υποστήριξαν ότι βρήκαν τη βάρκα από 13/8 αλλά «φοβήθηκαν να περάσουν» ενώ κατά δήλωση τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγείας τους.
Να πούμε βέβαια πως είναι απορίας άξιον πώς μπορεί κάποιος να θεωρηθεί εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα και το βάθος του ποταμού είναι πολύ χαμηλό. Πήγα ο ίδιος στο σημείο από την ελληνική όχθη και είδα πως είναι εφικτό κάποιος να διασχίσει το σημείο.
Επίσης, έλεγαν στο βίντεο πως η μία 9χρονη ήταν βαριά άρρωστη για ημέρες ("gravely ill for days"), κάτι που τελικά δεν ίσχυε. Ομοίως και για την έγκυο γυναίκα είπαν ότι αιμορραγούσε αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους, δεν αντιμετώπιζε προβλήματα.
Υπάρχουν διάφορα σημεία που ακόμα χρίζουν απαντήσεων. Πρόσωπο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο ως μέρος της ομάδας των 38 στην υπόθεση, το οποίο δεν βρισκόταν στην αρχική λίστα, δηλαδή σαν να βρέθηκε αργότερα στην ομάδα, μετά την μεταφορά του σε δομή διαμονής στην Ελλάδα, την επομένη το πρωί αυτοβούλως αποχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ανακολουθίες που καταγράψαμε και μπορώ να σας μεταφέρω. Σχετικά στοιχεία που συνέλλεξαν οι αρχές κατέθεσα ο ίδιος στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να τα συμπεριλάβει στην έρευνα των αρχών.
Τελικά υπήρξε ή όχι 5ο παιδάκι, το οποίο έχασε τη ζωή του στη νησίδα;
Για το συγκεκριμένο θέμα έχω τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή. Το βασικό είναι ότι ως Πολιτεία δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα όσο εύκολα το κάνει μία ΜΚΟ ή όπως τελικά αποδείχθηκε, ορισμένα ξένα ΜΜΕ που δεν διασταυρώνουν τις πηγές τους.
Επί της ουσίας η εν λόγω οικογένεια δήλωσε στη λίστα της ΜΚΟ που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια κι ένα αγόρι. Τόσα έχουν διασωθεί και είναι καλά στην υγεία τους. Τη συγκεκριμένη λίστα τη δημοσίευσε και ο κ. Κατρούγκαλος στο Twitter.
Τονίζω πως από την πληθώρα των φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν δεν εμφανίζεται πουθενά πέμπτο κοριτσάκι της οικογένειας. Κάποιοι επιμένουν και συνεχίζουν αυτήν την ιστορία, χωρίς στοιχεία πετυχαίνοντας μόνο να εκτίθενται οι ίδιοι αλλά και να κάνουν κακό στην χώρα μας.
Τα όσα υποστηρίζει το υπουργείο, έρχεται να επιβεβαιώσει ένα μήνα μετά με ανακοίνωση του ο ιδρυτής της μίας εκ των δύο οργανώσεων που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στο σημείο...
Η ανακοίνωση μιλάει από μόνη της και προς τιμήν της η εν λόγω ΜΚΟ έκανε μία δημόσια τοποθέτηση επιχειρώντας να αποκαταστήσει την αλήθεια και να επιβεβαιώσει την θέση της ελληνικής Πολιτείας. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατέχει θεσμικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σιώπησε επί έναν μήνα από όταν έκανα τις σχετικές αποκαλύψεις στη Βουλή, μέχρι να ακούσουμε τελικά τον κ. Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ να... ζητάει και τα ρέστα ακόμη κι αν είχε υιοθετήσει πλήρως τα fake news.
Κυρία Σαλτού πρέπει να είμαστε σοβαροί αλλά και να βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα. Αφενός δεν μπορεί να επικαλείσαι το Google Maps για να καθορίσεις αν ένα έδαφος είναι ελληνικό ή όχι και αφετέρου προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το ότι η συγκεκριμένη νησίδα είναι εκτός ελληνικής επικράτειας το απεφάνθη η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και βάσει της γνωμοδότησης αυτής η Ελληνική Αστυνομία επικοινώνησε δύο φορές με τις τουρκικές αρχές για τη διάσωση των «38». Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς και τις υπηρεσίες του κράτους μας τότε προκύπτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στοιχεία κάνουν λόγο για σημαντική μείωση των ροών στα νησιά. Μπορούμε να μιλήσουμε για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και στον Έβρο;
Εμείς από την πρώτη στιγμή της επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θέσαμε δύο στόχους: Ο πρώτος αφορούσε στην ραγδαία μείωση των ροών και ο δεύτερος στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της διαχείρισης του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Και οι δύο στόχοι επετεύχθησαν.
Το 2021 ήταν η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας με 8.500 αφίξεις και βάσει των στοιχείων το 2022 θα είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά. Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ το '15-'18 είχαν έρθει στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Από εκεί και έπειτα η Ελλάδα ασκεί το νόμιμο και συνταγματικό δικαίωμά της να φυλάσσει τα σύνορά της τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό τα Σώματα Ασφαλείας απέτρεπαν -για παράδειγμα- μόνο τον Αύγουστο σχεδόν 1.500 αφίξεις ημερησίως. Έχουμε αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας πλέον, ωστόσο έχουμε πετύχει με την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική μας οι πιέσεις αυτές να μην μεταφράζονται σε ροές.
Στείλαμε και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε στους λαθροδιακινητές αλλά και όσους επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό πως η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν κλείσει τα διαμερίσματα και θα έχουν μειωθεί οι περισσότερες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Ποιο το μέλλον των προσφύγων – μεταναστών;
Αυτή την στιγμή στην χώρα λειτουργούν 34 δομές από τις 121 που υπήρχαν. Δομές οι οποίες είναι ανθρώπινες και παρέχουν υψηλές υπηρεσίες φιλοξενίας. Να σας θυμίσω το χάος της Μόριας, της Ειδομένης και αυτών οι οποίες αναπτύσσονταν άναρχα χωρίς κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ασφάλειας τόσο μεταξύ των μεταναστών όσο και στις τοπικές κοινωνίες.
Επιπλέον, οι διαδικασίες ασύλου έχουν επιταχυνθεί και οι δικαιούχοι στέγασης μένουν στο σύστημα υποδοχής για μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ όσοι εξ αυτών αναγνωρίζονται έχουν τη δυνατότητα ένταξης μέσω του προγράμματος HELIOS αλλά και μέσω των νέων προγραμμάτων ένταξης, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υλοποιεί το Υπουργείο μας.
Παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και να ορθοποδήσουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην κοινωνία μας ωστόσο από εκεί και έπειτα οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς ισόβια ειδικά προνόμια έχοντας πάντα όπως όλοι μας πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους.
- Διαμαντής Παπαδόπουλος: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ορεστιάδας στο e-evros.gr (video)
(14-09-2023) - Κελεσίδης Νεκτάριος: Υπ. Δημ. Σύμβουλος με την "Πόλη & Πολίτες" του Βαγγέλη Λαμπάκη
(14-09-2023) - Αλεξανδρούπολη: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
(14-09-2023) - Σαρώνει τα μετάλλια ο Γιάννης Βασιλειάδης του Ομίλου Αντισφαίρισης Αλεξανδρούπολης!
(14-09-2023) - Αδιανόητο: Η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης παραπλανεί τον κόσμο για να καλύψει την ανεπάρκειά της (video)
(14-09-2023)