Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Οξύνονται τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας

Οξύνονται τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας

08-05-2018

Υπερχείλιση βόθρου με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία, αστείρωτα και ανεμβολίαστα αδέσποτα χωρίς κατάλληλη τροφή και καθαρό νερό, αναφορές για αμεσότερες μετακινήσεις των θαμώνων μεταναστών σε open camps αναλόγως με πληρωμή: αυτά είναι ορισμένα από τα πολλά και ολοένα κλιμακούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ.Τ. Φυλακίου Ορεστιάδας, το οποίο προσπαθεί να υποδεχτεί τις προσφυγικές ροές που εισρέουν στον Έβρο τους τελευταίους μήνες.

Αναφορικά με τη δυσοσμία, αυτή είναι αισθητή σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, από το ΠΡΟΚΕΚΑ έως την είσοδο του ΚΥΤ. Μπαίνοντας μέσα στο ΚΥΤ, και λίγα μέτρα μακριά από το φυλάκιο της πύλης, μπορεί να παρατηρήσει κάποιος λιμνάζοντα νερά έντονης οσμής σκούρου χρώματος (κοντά στο σημείο όπου αδειάζει ο βόθρος), τα οποία υπάρχουν και σε άλλα σημεία του ΚΥΤ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των υπαλλήλων που εργάζονται εκεί, από τότε που ανατέθηκε στο στρατό να γίνεται το άδειασμα του βόθρου, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πλήρες άδειασμα, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει συχνά. Φυσικά, τώρα που γίνονται εργασίες επέκτασης για να μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα, το πρόβλημα αυτό θα γιγαντωθεί.

Από τα σημεία με ακάθαρτο νερό που αναφέρθηκαν παραπάνω, συχνά πίνουν τα σκυλιά που βρίσκονται στην περιοχή, μην έχοντας πρόσβαση σε καθαρό νερό. Αυτό φυσικά έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία τους, στην υγεία των αστυνομικών, των πολιτικών υπαλλήλων που εργάζονται στο χώρο αλλά και στην ίδια την υγεία των μεταναστών (κάποιοι από αυτούς ασυνόδευτοι ανήλικοι).

Σε όλο το χώρο βρίσκονται περίπου 20 σκυλιά, τα οποία κάνουν επιδρομή τη νύχτα στα σκουπίδια που αφήνουν οι μετανάστες για να βρουν τροφή. Σε κάποια από τα ζώα που υπάρχουν στο χώρο, είναι εμφανή τα σημάδια υποσιτισμού. Οι αστυνομικοί είναι αυτοί που φροντίζουν είτε με αμπούλες είτε με τα κατάλληλα χάπια ορισμένα σκυλιά, αλλά κι πάλι αυτή η βοήθεια δεν φτάνει για όλα τα ζώα. Κανένα χάπι και καμία αμπούλα βεβαίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κτηνιατρική εξέταση και θεραπεία.

Επιπλέον, απουσιάζουν σημεία σίτισης και κατάλληλα καταλύματα και οποιαδήποτε κτηνιατρική φροντίδα-περίθαλψη. Μερικές φορές, εξάλλου, οι μετανάστες που φιλοξενούνται στις δομές τους πετάνε πέτρες.

Νεογέννητα σκυλιά πεθαίνουν κάτω από τα κοντέινερ στα οποία στεγάζονται οι μετανάστες και μένουν εκεί να σαπίζουν, καθώς η πρόσβαση για την απομάκρυνση τους μερικές φορές είναι αδύνατη. Αυτό φυσικά εντείνει την ήδη δυσβάσταχτη δυσοσμία, η οποία μονάχα οξύνεται καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Πέρα από τα στεγαστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, το Φυλάκιο αντιμετωπίζει και κάποια εσωτερικά προβλήματα. Ενώ λοιπόν οι μετανάστες κάθονται συνήθως στο ΚΥΤ περίπου 25-30 ημέρες, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο άλλοι να φεύγουν σε πέντε ημέρες παραμονής, άλλοι σε 30, και άλλοι να περιμένουν μήνες.

Υπήρξαν άτυπες καταγγελίες για περιπτώσεις χρηματισμού των “κατάλληλων” ανθρώπων στο ΚΥΤ (μέσω των δικηγόρων ή μέσω διαφόρων οργανώσεων) ώστε να εξασφαλιστεί ταχύτερα η μεταφορά των προσφύγων που πλήρωσαν σε open camps. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του κέντρου, καθώς αυτοί που νιώθουν αδικημένοι εξεγείρονται και προκαλούν ποικίλλες καταστροφές (σπάζοντας παράθυρα).

Είναι εύλογο, λοιπόν, πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ομαλότερη διευθέτηση των ζητημάτων, τόσο αυτών που αφορούν τον χώρο στέγασης όσο και εκείνων που καταπατούν τις νόμιμες διαδικασίες.

Νικήτας Διαμαντόπουλος

Οξύνονται τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας Οξύνονται τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας Οξύνονται τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας Οξύνονται τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας