Σήμερα είναι: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
greek english turkish
KOYKORAVAS AL FARO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Οι καλύβες-«παλάτια» με ημερομηνία λήξης στο Δέλτα του ποταμού Έβρου

Οι καλύβες-«παλάτια» με ημερομηνία λήξης στο Δέλτα του ποταμού Έβρου

18-02-2019

Σε ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα των αυθαίρετων καλυβών στο Δέλτα του ποταμού Έβρου.

Τα παραπήγματα που διατηρούν στις όχθες του ποταμού ψαράδες, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί προκειμένου να προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες, βρίσκονται για ακόμη μια φορά «στον αέρα», αφού το καθεστώς τους δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Μετά από σειρά καταδικαστικών αποφάσεων και προστίμων αλλά και δεσμεύσεων εκ μέρους του πρώην Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για νομιμοποίηση των παραπηγμάτων, στο φως έρχονται διάφορες «καταγγελίες» για την ύπαρξη καλυβιών από μπετόν.

Στις αναφορές πως τον τελευταίο καιρό έχουν ξεφυτρώσει πολύ βαριές κατασκευές με μπετόν, σε ένα σημείο χαρακτηρισμένο ως Εθνικό Πάρκο και υγροβιότοπος, απαντά κάτοικος της περιοχής.

«Δεν υπάρχει κατασκευή από μπετόν εδώ, και μπορούμε να το αποδείξουμε. Οι καλύβες μας είναι φτιαγμένες από λαμαρίνες και ξύλα δεν είναι παλάτια. Όποιος νομίζει διαφορετικά, ας έρθει εδώ να μείνει μέσα στην παγωνιά και τα καυτά καλοκαίρια», δηλώνει ο Αθανάσιος Καμηλάρης που ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή.

Σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με το καθεστώς που διέπει τις κατασκευές, οι διεργασίες προς την κατεύθυνση νομιμοποίησής τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Περιμένουμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα μας νομιμοποιεί. Η ένταξή μας στο νόμο περί αυθαιρέτων λήγει τον Οκτώβριο του 2019, από κει και πέρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει», επισημαίνει ο Αθ.Καμηλάρης.

Οι διαμένοντες και όσοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή ενώνουν τις φωνές τους για την διεκδίκηση των συλλογικών αιτημάτων τους, με «σημαία» τη διατήρηση της παρουσίας τους στο Δέλτα, για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του Συλλόγου Αινησίου Δέλτα την επόμενη Κυριακή 24/02 στις 10:30πμ στο Δημαρχείο Φερών.

Μαρίνα Κριτού