Σήμερα είναι: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ AL FARO SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Από αριστερά ο Τζεμαλή Μέτσο & ο Μεχμέτ Σινίκογλου
Από αριστερά ο Τζεμαλή Μέτσο & ο Μεχμέτ Σινίκογλου

Οι τ. Μουφτήδες Θράκης κατηγορούν την κυβέρνηση για συνεργασία με την Τουρκία & προσφεύγουν στο ΣτΕ

16-09-2018

«Η καθαίρεσή μας αποτελεί, δίχως αμφιβολία, προϊόν διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποτελεί απαράδεκτο συμβιβασμό που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον

Αυτό μεταξύ άλλων δηλώνουν σε κοινή τους δήλωση οι τέως Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, λίγο καιρό μετά από την υποχρεωτική τους συνταξιοδότηση.

Στις αρχές Αυγούστου, με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τους δύο μουφτήδες, Κομοτηνής Τζ. Μέτσο και Ξάνθης Μ. Σινίκογλου, στους κρατικούς αξιωματούχους ως δικαστές (ιεροδίκες) οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πρέπει να συνταξιοδοτηθούν.

Να σημειωθεί πως η συνταξιοδότησή τους είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, αφού μετά τον διορισμό των τοποτηρητών Μουφτήδων, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης «δείχνει το δρόμο», για την ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος της Τουρκίας για εκλογή των Μουφτήδων από τα μέλη της μειονότητας.

«Πρόκειται για ιστορικά πρωτόγνωρη ενέργεια, η οποία θέτει σε σοβαρή διακινδύνευση τα εθνικά συμφέροντα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης», επισημαίνουν οι δύο συνταξιοδοτειθέντες πια Μουφτήδες που σκοπεύουν να αιτηθούν ακύρωση της απόφασης απομάκρυνσής τους.

«Είμαστε εξάλλου υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η παύση μας προσβάλλει, επιπλέον, κατά την ορθότερη άποψη, το ενωσιακό δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρθηκε στο θέμα: «Οι ομοεθνείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για την πρόβλεψη του διατάγματος που αίρει το αυτοδιοίκητο των μουφτειών, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε από την Ελλάδα, που δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να δώσει προτεραιότητα στο να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση». 

Μαρίνα Κριτού 

Η ανακοίνωση των τέως Μουφτήδων Τζ.Μέτσο & Α.-Ε.Σινίκογλου:

"Η Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, την παύση από τα καθήκοντά μας ως θρησκευτικών λειτουργών της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας της πατρίδας μας. Καθήκοντα, που ασκούμε επί δεκαετίες, ως διακονία και όχι κατ’ εξουσιασμό των ομοθρήσκων μας, χάριν των συμφερόντων της μουσουλμανικής μειονότητας και της Πατρίδας μας. Πρόκειται για ιστορικά πρωτόγνωρη ενέργεια, η οποία θέτει σε σοβαρή διακινδύνευση τα εθνικά συμφέροντα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, ενώ παράλληλα παραβιάζει, κατά την άποψή μας, ευθέως τη θρησκευτική ελευθερία της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας. Η καθαίρεσή μας αποτελεί, δίχως αμφιβολία, προϊόν διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποτελεί απαράδεκτο συμβιβασμό που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Τις πολιτικά και θρησκευτικά ανεπίτρεπτες αυτές αποφάσεις για την απόλυσή μας αναγκαστήκαμε να προσβάλουμε, μέσω ειδικευμένης στα αντικείμενα αυτά Δικηγορικής Εταιρείας, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με άσκηση αιτήσεων ακυρώσεως. Αντίστοιχες αιτήσεις ακυρώσεως πρόκειται μάλιστα να ασκήσουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Είμαστε εξάλλου υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η παύση μας προσβάλλει, επιπλέον, κατά την ορθότερη άποψη, το ενωσιακό δίκαιο και κυρίως την Οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία."

Ο τ. Μουφτής Κομοτηνής                Ο τ. Μουφτής Ξάνθης                  

Τζ. Μέτσο                                             Μ.-Ε. Σινίκογλου