Κάτι τρέχει στον Έβρο

Δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".
Δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Π.Γ.Ν.Ε.: Δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

15-05-2015

Πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας θεραπεία θα έχουν σύντομα οι ογκολογικοί ασθενείς, χάρη στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που αποκτούν 7 νοσοκομεία, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.

Το ευχάριστο νέο, που ανακοινώθηκε στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να δώσει μια νότα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη συγκυρία, όταν η καθημερινότητα για τους ανθρώπους αυτούς έχει δυσκολέψει λόγω της φύσης του καρκίνου αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι γιατροί, σε πολλά νοσοκομείο ο εξοπλισμός είναι παλιός και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Επιπλέον, η έλλειψη ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού έχει συνέπεια ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να ξεκινήσουν θεραπεία να περιμένουν 6 μήνες στην Αθήνα, ενώ λίγο μικρότερη εκτιμούν ότι είναι η αναμονή στη Θεσσαλονίκη.

«Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό η κάλυψη φτάνει μόλις το 60% των αναγκών, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής για τις θεραπείες. Η καθυστέρηση σημαίνει για πολλούς ασθενείς ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ιαθούν. Αρα, πρέπει ή να έχουν χρήματα για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή ξεκινά μια τεράστια αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους, μαζί με το τρέξιμο για να βρουν άκρη...», τόνισε στον «Αγγελιοφόρο» ο συντονιστής διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας.

Μεγάλη δωρεά

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δωρεά 7 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας τελευταίας τεχνολογίας σε ισάριθμα νοσοκομεία θα επιφέρει τεράστια ποιοτική αλλαγή στον τομέα της ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία. «Πρόκειται για την υλοποίηση μιας μεγάλης δωρεάς 16 εκ. ευρώ του Ιδρύματος ‘’Στ. Νιάρχος’’. Το Ιδρυμα, βλέποντας την ταλαιπωρία του Ελληνα καρκινοπαθή αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά 7 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας τελευταίας τεχνολογίας. Ενα από αυτά θα τοποθετηθεί στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι τα πανεπιστημιακά της Αλεξανδρούπολης, της Κρήτης, της Λάρισας, της Πάτρας, καθώς επίσης το ‘’Αττικόν’’ και το ‘’Αλεξάνδρα’’», υπογράμμισε ο κ. Πισσάκας.

Παράλληλα, η προμήθεια 8 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων επρόκειτο να εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ, ωστόσο τελικά εγκρίθηκαν τα 4. «Είδαμε να εγκαθίστανται μόνο 2, το πρώτο στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το δεύτερο στα Ιωάννινα. Αναμένεται να εγκατασταθούν στα νοσοκομεία ‘’Μεταξάς’’ και ‘’Αγιος Σάββας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Εποχή εξελίξεων

Η καταιγιστική γνώση και οι πρόοδοι στη μάχη κατά του καρκίνου τον έχουν μετατρέψει από ανίατη σε χρόνια ασθένεια, ανέφερε ο καθηγητής Ογκολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διευθυντής της πανεπιστημιακής ογκολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Στυλιανός Κακολύρης. «Η έγκαιρη, σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των όγκων κάθε μορφής και σε οποιοδήποτε στάδιο γίνεται δυνατή κατά κύριο λόγο με την άριστη συνεργασία των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, των παθολόγων ογκολόγων και των χειρουργών ογκολόγων. Οι πιο σύγχρονοι τρόποι θεραπείας του καρκίνου που με επιτυχία πλέον εφαρμόζονται στην πράξη, δίνουν αποτελέσματα που συχνά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και έχουν αλλάξει τη νοοτροπία και αντίληψη τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών απέναντι στον καρκίνο», σημείωσε ο κ. Κακολύρης.

Πηγή: agelioforos.gr