Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Στόχος του έργου είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας
Στόχος του έργου είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας

Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Προς συζήτηση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων.

08-06-2015

Διευρυμένη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκτενώς με τους δημάρχους της Περιφέρειας και τον πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη

Υπενθυμίζεται ότι προς ακύρωση οδεύουν όλοι οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙT (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Όπως προβλέπεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που τέθηκε σε διαβούλευση, όλα τα έργα και οι υποδομές για τα οποία δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις θα ανασταλούν και αντ’ αυτών η διαχείριση των απορριμμάτων θα ανασχεδιαστεί με βάση τη διαχείριση του νέου σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τελεσφορήσει πλήθος διαγωνισμών που βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες, Ήπειρος, Αλεξανδρούπολη και άλλες.

Η νέα πρόταση γα τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα προτάσσει την ανακύκλωση και τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων έναντι της δημιουργίας μεγάλων μονάδων για τη διαχείρισή τους. Παρουσιάζοντας το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα και είχαν μάθει να κερδίζουν μέσω της σημερινής πραγματικότητας».

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει:

1) Καθιέρωση χωριστής συλλογής αποβλήτων για γυαλί, χαρτί, μέταλλο και πλαστικό, όπως ορίζει η κοινοτική λειτουργία, αλλά δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η χώρα. Στόχος να εξασφαλιστεί η ανακύκλωση του 25% έως το 2020.

2) Καθιέρωση της χωριστικής συλλογής δύο αποβλήτων προκειμένου αυτή να φτάσει το 40% μέχρι το 2020. Πρόκειται για ένα ακόμη πεδίο στο οποίο μέχρι στιγμής η πρόοδος είναι μηδαμινή.

3) Επανασχεδιασμός των έργων και των υποδομών που προβλέπουν οι υπό αναθεώρηση περιφερειακοί σχεδιασμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων στην κατεύθυνση που δίνει το νέο εθνικό σχέδιο.

4) Ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (για παράδειγμα χωριστά συστήματα συλλογής για μπαταρίες, λάμπες, κλπ).  Μάλιστα, το υπουργείο επισημαίνει ότι τα έσοδα των συστημάτων αυτών αποτελούν δημόσιο πόρο και πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να ελεγχθούν μέσω κρατικού λογιστικού συστήματος για αν αποτελέσουν επενδυτικό κονδύλιο για την ανάπτυξη των συστημάτων. Σήμερα τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης διαχειρίζονται τα ίδια τα έσοδά τους έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μεγάλα αποθεματικά που παραμένουν σε αχρηστία.

5) Τέλος, οι δήμοι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναθεωρήσουν τα σχέδια διαχείρισής τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δοθήκαν στη δημοσιότητα, στην Ελλάδα λειτουργούν 75 ΧΥΤΑ, 54 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, 31 κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και 4 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Ενώ, υπό κατασκευή βρίσκονται 19 νέοι ΧΥΤΑ, 17 επεκτάσεις ΧΥΤΑ και 34 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στα όρια του δήμου, μέσω ΣΔΙΤ.  Το αντικείμενο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 76.000.000 ευρώ, είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.

Στόχος του έργου είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας, ενώ οι εγκαταστάσεις θα έχουν συνολική ετήσια δυναμικότητα 150.000 τόνων περίπου και θα εξυπηρετούνται οι συνολικές ανάγκες της Περιφέρειας

«Εμείς ως δήμος Αλεξανδρούπολης, ως φορέας υλοποίησης για τη Ροδόπη και τον Έβρο στη διαχείριση υπολειμμάτων, φτάσαμε σε συμφωνία  με τη μονάδα επεξεργασίας υπολειμμάτων, η οποία θα μας έδινε 103 συνεργασίες για 27 χρόνια και θα έλυνε όλα τα προβλήματα προσβολής του υδροφόρου ορίζοντα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 FM, ο Βαγγέλης Λαμπάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως  «γι’ αυτό που ψιθυρίζουν για περιβαλλοντικά πάρκα ψιλο-επεξεργασίας, τα οποία θα θάβονται σχεδόν κατά 90% στις χωματερές, μας γυρνάει πίσω 100 χρόνια. Δεν μιλάω κομματικά. Έχω μάθει να λέω την αλήθεια και να επιδοκιμάζω ακόμη κι αυτόν που είναι αντίπαλός μου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται ασαφές, δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί πολύ απλά οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα. «Δεν έχουμε ούτε κεφάλαια, ούτε λεφτά, ούτε εργατικό δυναμικό. Αυτοί μιλούν για μικρές μονάδες επεξεργασίας και λένε όλα στους δήμους. Κι όλα αυτά γίνονται, γιατί ιδεολογικά είναι εναντίον των μεγάλων εταιριών και του κεφαλαίου. Για όνομα του Θεού! Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να ενώσουμε τις μικρές δυνάμεις και να βγει κάτι καλό, κι αυτοί πάνε και διαλύουν τα πάντα σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Λαμπάκη «η πρόταση της λογικής και της ωφέλειας για τους δημότες, λέει ότι πρέπει οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων να γίνουν, γιατί η ανακύκλωση δεν ρώτησε κανείς πόσο θα στοιχίσει. Δεν μας έχουν κάνει μια έκθεση κόστους-οφέλους. Δεν υπάρχει τίποτα. Αν αυτό είναι κράτος ή κυβέρνηση εγώ λυπάμαι, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο». Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ, την Τετάρτη στην Κομοτηνή. «Την Τετάρτη έχουμε διοικητικό συμβούλιο διευρυμένο με όλους του δημάρχους, και θέμα θα είναι και αυτό μεταξύ των άλλων», σχολίασε χαρακτηριστικά κ. Λαμπάκης. 

Πηγή: Εφημερίδα "Χρόνος"