Σήμερα είναι: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
Δερέμπεης μικρό ΙΚΤΕΟ ALL4U

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

22-10-2015

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, που γίνεται στη μνήμη του τελεσιγραφικού “Όχι” από τον Ιωάννη Μεταξά στην αίτηση της Ιταλικής Κυβέρνησης για ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανικη μεθόριο, με αποτέλεσμα την είσοδο της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου

Το πρόγραμμα στην έδρα του νομού καταρτίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, για τις λοιπές πόλεις – έδρες δήμων από την οικεία δημοτική αρχή.

Για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ορίζονται γενικά τα εξής:

  1. Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, Ν.Π.Ι.Δ. του νομού, των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2015.
  2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2015. 
  3. Εορτασμός και ομιλίες σε όλα τα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015. Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων. 

Ειδικά για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ορίζεται ως εξής:  

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου:

  • Ώρα 11.30: Κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη, συνοδευόμενοι από καθηγητές και βαθμοφόρους, καθώς και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο, παρουσία των Αρχών. 

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου:

  • Ώρα 07:30: Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου – Εμβατήρια και θούριοι από τα μεγάφωνα της Δημαρχίας έως την έναρξη της παρέλασης.
  • Ώρα 08:00: Έπαρση σημαίας μπροστά στο χώρο της Μεραρχίας με τη στρατιωτική μουσική και τη συμμετοχή τμημάτων στρατού.
  • Ώρα 10:15: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Άνθιμου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, στο ναό, μετά την δοξολογία, από την κα Βάγια Ζήκα, καθηγήτρια Φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. 
  • Ώρα 11:15: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη και κατάθεση στεφάνων από τoν Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, τον Στρατηγό Δ/τή XII Μ.Π., τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, από τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, τις Εφεδροπολεμιστικές Οργανώσεις και από τον Ερυθρό Σταυρό. Στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων. Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων με τη φροντίδα καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
  • Ώρα 12:00: Κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, της σχολής Νοσοκόμων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, Πολιτιστικών Συλλόγων, Αθλητικών Σωματείων, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης παρουσία των Αρχών (μπροστά στη στρατιωτική λέσχη).  

Τελετάρχες ορίστηκαν οι κ.κ. Γιώργος Χατζηγιάννης, Παναγιώτης Βίτσας και Άννα Μόσχου, υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, και οι κ.κ. Ευάγγελος Σιδεράς και Χρήστος Κυριαζίδης, υπαλλήλους του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Παρακαλούνται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα εκπαιδευτήρια που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι στις 27 Οκτωβρίου, να ενημερώσουν μέχρι την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, στο τηλ. 25513-50452