Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Φοιτητής με καταγωγή από το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου γράφει για την κλιματική κρίση.
Φοιτητής με καταγωγή από το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου γράφει για την κλιματική κρίση.

Πως προκαλείται η κλιματική κρίση & τί μπορούμε να κάνουμε εμείς;

01-05-2021

Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής από τον Έβρο και συγκεκριμένα με καταγωγή από το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου με αφορμή τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστημίου Αιγαίου έγραψε ένα σημαντικό άρθρο που αναφέρεται στην κλιματική κρίση αλλά και στη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή.

"Σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαία η συμβολή του καθενός μας για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης που γίνεται αντιληπτή ολοένα και περισσότερο. Το 2019 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει υπάρξει ποτέ, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών. Ακολούθως, το 2020, παρά τα καθολικά lock-down, τις μειωμένες πτήσεις και γενικότερα την 'αδρανοποίηση' των κοινωνιών παγκοσμίως, οι πάγοι στην αρκτική κατέγραψαν ένα ακόμη ρεκόρ μείωσης.

Στη Σιβηρία οι θερμοκρασίες του πρώτου εξαμήνου του 2020 ήταν 5 ⁰C υψηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασιών της περιοχής, ενώ οι συγκεντρώσεις του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 3 εκ. χρόνια. Αν όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, στη χώρα μας ακραίοι καύσωνες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και πυρκαγιές δασικών εκτάσεων τείνουν να αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση. Ενδεικτικά, στις αρχές του Σεπτέμβρη το 2020 καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες κατά τουλάχιστον 7 ⁰C από το μέσο όρο θερμοκρασιών της περιόδου 1979-2010.

Πώς όμως προκαλείται η κλιματική κρίση;

Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας συμβαίνει εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου, με κύριο εκπρόσωπό τους το CO2. Τα αέρια αυτά είναι κυρίως ανθρωπογενούς προέλευσης τα οποία παράγονται από την καύση είτε των ορυκτών καυσίμων είτε των απορριμμάτων, από την εντατική κτηνοτροφία και την καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερα, η ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, χωράφια, ακόμη και σε αυλές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, τόσο για το κλίμα, όσο και για την ανθρώπινη υγεία, καθώς απελευθερώνονται τοξικά σωματίδια, διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, υδράργυρος και μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που μπορούν να φράξουν τους ανθρώπινους πνεύμονες. Δυστυχώς αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στο 40% των απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από τους σκοπούς λοιπόν μιας σύγχρονης κοινωνίας θα έπρεπε να είναι η μείωση των απορριμμάτων σε πρώτη φάση και στη συνέχεια η καλύτερη διαχείριση τους.

Ανακύκλωση και προβλήματα:

Ένα σημαντικό κομμάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων είναι η ανακύκλωση. Ανακύκλωση αποκαλείται η επεξεργασία και μετατροπή των απορριμμάτων σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και τη χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ανακυκλώσιμα υλικά είναι κυρίως το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανακύκλωσης είναι η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και η χρηματιστηριακή του αξία. Όταν τα υλικά που καταλήγουν στους κάδους ανακυκλώσιμων υλικών δεν είναι σωστά διαχωρισμένα ή έχουν διάφορα υπολείμματα και προσμίξεις, τότε η όλη διαδικασία καθίσταται οικονομικά ασύμφορη με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν και πάλι στις χωματερές. Κάτι τέτοιο συμβαίνει καθώς ο διαχωρισμός θα πρέπει να γίνει χειρωνακτικά (εξαιρετικά δαπανηρό) και αν δεν γίνει τότε το παραγόμενο υλικό θα είναι χαμηλής ποιότητας και χωρίς μεγάλη αξία. Τέλος, ανακυκλώσιμα είναι και τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα. Με τη βοήθεια των μικροοργανισμών μέσω της κομποστοποίησης, αυτά μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα και να αποτεθούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή κήπους.

Διαλογή στην πηγή: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Το σημαντικότερο κομμάτι σε αυτή την αλυσίδα είναι η «διαλογή στην πηγή», δηλαδή ο διαχωρισμός κατηγοριών απορριμμάτων εκεί όπου παράγονται τα απορρίμματα, όπως είναι το σπίτι μας, η δουλειά μας, τα καταστήματα κλπ. Το παράδοξο εδώ είναι ότι τα απορρίμματα την ώρα που παράγονται είναι διαχωρισμένα συνήθως, αλλά ο τρόπος που πετάμε τα σκουπίδια μας, για μεγαλύτερη ευκολία, δηλαδή αναμιγνύοντας όλα τα απορρίμματά μας, έχει ως συνέπεια στη συνέχεια τα υπέρογκα έξοδα για τις υποδομές διαχωρισμού τους ή απλά την απώλεια υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Οπότε τα οφέλη που μπορούν να προέλθουν από μια απλή διαλογή των απορριμμάτων μας είναι τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οικονομικά. Ας μην ξεχνάμε τα υπέρογκα ποσά που είναι αναγκασμένη να πληρώνει η χώρα μας για τη λειτουργία παράνομων χωματερών, τα οποία βαραίνουν όλους μας. Κλείνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι πέραν της καλής θέλησης του κάθε πολίτη θα πρέπει οι τοπικές αρχές να στηρίζουν και να προωθούν τέτοιες προσπάθειες".

To άρθρο είναι του Κεκέ Χρήστου, ο οποίος είναι Τεχνολόγος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου αλλά και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου.