Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Ξεραίνονται" τα πάρκα της Αλεξανδρούπολης

"Ξεραίνονται" τα πάρκα της Αλεξανδρούπολης

29-12-2015

Όποιος παρατηρήσει το πάρκο των προσκόπων από την Νοτιοδυτική πλευρά του από την παραλία διαπιστώνει ότι τα πεύκα είτε έχουν ξεραθεί τελείως, είτε έχουν κιτρινίσει σε επικίνδυνο βαθμό. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Δεν διακρίνεις, τουλάχιστον από αυτήν την γωνία, κανένα πεύκο που να μην έχει προσβληθεί από την αρρώστια που αποδεκάτισε και τα πεύκα του πάρκου Ανατολικής Θράκης.  Εκεί ο Δήμος έκανε γρήγορες και γενναίες ενέργειες και έτσι σώθηκαν, έστω προσωρινά, κάποια δένδρα.

Αν κάποιος προχωρήσει λίγο παραπέρα, μέχρι το άλσος στην συμβολή της οδού Παπαναστασίου και  Πατριάρχου Κυρίλλου, θα διαπιστώσει επίσης  ότι και εκεί τα πεύκα είναι ήδη άρρωστα με τα φύλλα τους να έχουν ξεραθεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει αλλά σε μικρότερη κλίμακα ακόμη και στο πάρκο Ανατολικής Θράκης.

Χρειάζονται άμεσες κινήσεις για να σωθούν, όσα δένδρα μπορούν να σωθούν και αν μπορούν να σωθούν πλέον. Σίγουρα θα υπάρξουν ανόητοι που θα φωνάζουν: «μην κόβετε τα δένδρα», αλλά όσο μένουν εκεί τα άρρωστα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότατα να ξεραθούν και τα υπόλοιπα. Εν πάση περιπτώσει, στον Νομό μας υπάρχει Γεωπονική και Δασολογική Σχολή (στην Ορεστιάδα). Ας εξαντλήσουν οι αρμόδιοι τις πιθανότητες να βρεθεί κάποια πιο ανώδυνη λύση και μετά ας προχωρήσουν στην αντικατάσταση των πεύκων με άλλα ταχυαυξή δένδρα, ώστε να έχουν και τα εγγόνια μας πάρκα να παίζουν.

Η κατάσταση του πάρκου Ανατολικής Θράκης είναι ενδεικτική για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Κόπηκαν μεν ξερά πεύκα αλλά είτε δεν αντικαταστάθηκαν, είτε τα δένδρα που φυτεύτηκαν δεν είναι ταχυαυξή ή επαρκή και έτσι η βλάστηση έχει αραιώσει κατά πολύ σε σχέση με την παλιά κατάσταση του πάρκου.  Σημειωτέον ότι τα λίγα μικρά κωνοφόρα που φυτεύτηκαν σε αντικατάσταση των παλιών άρχισαν ήδη να ξεραίνονται από την ίδια μάλλον αιτία.

Σοβαρές Φυτοτεχνικές μελέτες και μελέτες αρχιτεκτονικής τοπίου είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στα πάρκα μας για να μείνουν και στις επόμενες γενιές.