Σήμερα είναι: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020
greek english turkish
BABY SHOP KOYKORAVAS AL FARO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Ξεχασμένες" παιδικές χαρές στην πόλη της Αλεξανδρούπολης

"Ξεχασμένες" παιδικές χαρές στην πόλη της Αλεξανδρούπολης

17-06-2018

Έφτασε η στιγμή που οι μικροί μαθητές χαιρετάνε την σχολική χρονιά που έφυγε, πετάνε την σάκα τους στην άκρη και υποδέχονται πανηγυρικά το καλοκαίρι. Ηταν μια χρονιά που γέμισε τα μυαλουδάκια τούς με γνώση και με εφόδια για το μέλλον.

Τώρα το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα γεμίσουν τις ατελείωτες ώρες του καλοκαιριού που είναι μπροστά τους. Θάλασσα , παιχνίδι, γέλια είναι τα... "συστατικά" ενός τέλειου καλοκαιριού.

Τώρα το καλοκαίρι η παιδική χαρά φαντάζει για τους μικρούς εξερευνητές όνειρο, είναι όμως;

Υπάρχουν πάρκα στην Αλεξανδρούπολη που διαθέτουν όλες τις ανέσεις για κάθε παιδί και για τον γονιό που τα συνοδεύει. Παιδικές χάρες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες παιδικές χάρες, που έχουν πολύ καιρό να ακούσουν παιδικά γέλια. Συγκεκριμένα κάποια πάρκα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης που δεν έχουν πλέον καμιά δραστηριότητα για τα παιδιά. Τα παιχνίδια αναψυχής που υπήρχαν δυστυχώς αποτελούν παρελθόν.

Η έλλειψη συντήρησης, ή ακόμη και η δική μας αδιαφορία ήταν αυτή, που έκανε αυτά τα πάρκα, που κάποτε ήταν γεμάτα με παιδιά τώρα να είναι "ξεχασμένα" από όλους, ακόμη και από τον ίδιο τον δήμο.

Αγριάδες, χόρτα, σκουπίδια, χαλασμένα ή ακόμη χειρότερα σπασμένα παιχνίδια συνθέτουν την εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Κάνεις δεν ενδιαφέρετε να καλλωπίσει τα πάρκα αυτά, με αποτέλεσμα να θυμίζουν ζούγκλα. Αν θυμηθούμε τα τελευταία γεγονότα με τις θεάσεις φιδιών σε κεντρικά σημεία της Αλεξανδρούπολης, ένα τέτοιο μέρος φαντάζει ιδανική κρυψώνα. Τα σπασμένα παιχνίδια,ή τα σκουριασμένα αποτελούν κίνδυνο για τους μικρούς επισκέπτες, μια λάθος κίνηση αρκεί για να βρεθεί στο ΓΠΝΑ.

Σημαντικός παράγοντας είναι τα παγκάκια και τα δεντρά. Σε αρκετές “ξεχασμένες" παιδικές χάρες δεν υπάρχουν παγκάκια ,είτε γιατί τα ξήλωσαν, είτε γιατί με τα χρόνια χάλασαν. Αποτέλεσμα να μην έχει ο γονιός ή ο συνοδός του παιδιού κάπου να ξαποστάσει, ή ακόμη και το ίδιο το παιδί. Η σκιά των δέντρων και παράλληλα η δροσιά που προσφέρει τις ζέστες μέρες του καλοκαιριού, αποτελεί μακρινό όνειρο.

Επίσης κάποια πάρκα που δεν διαθέτουν βρύση ή ακόμη χειρότερα υπάρχει βρύση δίχως να υπάρχει νερό. Τέλος στις περισσότερες από αυτές δεν έχουν περίφραξη, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα με τα διερχόμενα αμάξια. Και να μην ξεχάσουμε την έλλειψη φωτισμού, που μόλις πέσει ο ήλιος τα πάρκα αυτά φαντάζουν σκοτεινό εφιάλτη, και σχεδόν όλοι αποφεύγουν να περάσουν από εκεί

Μεγάλα προβλήματα, για να αντιμετωπίσουν οι μικροί εξερευνητές και οι γονείς ή συνοδοί τους.

Ο χρόνος και η απόσταση παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα ενός γονιού. Δεν έχουν όλοι την ευκολία καθημερινά να κατεβαίνουν στο κέντρο της πολύς όπου εκεί είναι τα προσεγμένα πάρκα. Τα μικροέξοδα που ο καθένας κάνει, όταν ένα παιδί ζητήσει τα αυτονόητα (νερό, φαγητό, χυμό κτλ) πολλές φόρες κάνουν την καλοκαιρινή διασκέδαση “ζόρικο πράγμα.

Όλο αυτό το "πρόβλημα"χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τον δήμο.

Αναγκάζουμε τα παιδιά να μένουν στο σπίτι, να χάνουν την επικοινωνία, το παιχνίδι, την συναναστοφή με άλλα παιδιά, και τα αναγκάζουμε από μικρή ηλικία να καθηλώνονται όλη μέρα στα "ηλεκτρονικά μηχανήματα" (tablet, pc, κινητά τηλεφωνά κτλ).

Πρέπει να δώσουμε βάση στα παιδιά, να τους δώσουμε πίσω την χαμένη αθωότητα. Αυτά είναι το μέλλον μας.. αυτά είναι το αύριο.