Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Ανακοίνωση - καταπέλτης από την ΕΣΗΕΜ-Θ
Ανακοίνωση - καταπέλτης από την ΕΣΗΕΜ-Θ

"Βούκινο" στο πανελλήνιο ο Ζαμπούκης για τις αγωγές προς τα ΜΜΕ - Καταπέλτης η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ

21-04-2021

Η συστηματική προσπάθεια φίμωσης κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης η οποία με μία ανακοίνωση - καταπέλτη, καταδικάζει την "Βιομηχανία αγωγών εις βάρος δημοσιογράφων" που έχει δημιουργήσει το τελευταίο καιρό.

Όλο αυτό το διάστημα το e-evros.gr έχει δεχθεί την αμέριστη συμπαράσταση από ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα, όπου εμβρόντητα παρακολουθούν τις ενέργειες του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και τις τακτικές φίμωσης που ακολουθεί ο πολιτικά άπειρος Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης.

Το "ποτήρι ξεχείλισε" όταν σε μία κίνηση που καταδεικνύει την πολιτική μικροψυχία του αλλά και την ανικανότητα του να χειριστεί δημόσια το ζήτημα που έχει ανακύψει, "ξέθαψε" από το δικηγορικό του συρτάρι μία αγωγή 8 μήνες μετά από τη δημοσίευση (για την ακρίβεια αναπαραγωγή) ενός δημοσιεύματος. Το σχετικό ρεπορτάζ με τις λεπτομέρειες είναι εδώ.

Κοινώς "μετέφερε το μάτς στο γήπεδό του", στα δικαστήρια δηλαδή. Είναι μία μέθοδος που από την αρχή της μικρής θητείας του ως δήμαρχος την έχει εφαρμόσει καθώς ήδη έχει στείλει στα δικαστήρια πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους χωρίς να μπορεί να τους αντιμετωπίσει πολιτικά. Οι έννοιες συνέργεια, διαλλακτικότητα, διπλωματία, ειρήνευση, συμβιβασμός, μεγαλοψυχία, αυτογνωσία είναι έννοιες που επιβάλλεται να διέπουν έναν δήμαρχο. Τις αναζητούμε όμως μάταια.

Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ όπου καταγγέλει αυτή την ενέργεια ως αντεκδίκηση για άλλη υπόθεση. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Αναμφισβήτητα, η προστασία του ατόμου είναι απολύτως σεβαστή. Δεν μπορεί, όμως, σε καμία περίπτωση να θέτει φραγμούς στην ελευθερία της έκφρασης, στη δημοσιογραφική έρευνα και την κριτική αλλά το πιο σημαντικό, δε μπορεί να έχει στοιχεία εκδικητικότητας και εμπάθειας.

Η ελευθερία του Τύπου είναι η βάση του πολιτικού πλουραλισμού, απαραίτητο στοιχείο του οποίου είναι η ελευθερία της έκφρασης. Μιας ελευθερίας που δεν συμβιβάζεται με την απειλή εξοντωτικών χρηματικών προστίμων και τη δικαστική ομηρία των λειτουργών του Τύπου με το πρόσχημα της προστασίας από προσβολή της προσωπικότητας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ η οποία κάνει λόγο για βίαιη χειραγώγηση και εκφοβισμό της ενημέρωσης, ενώ καλεί το Δήμαρχο να αναθεωρήσει τη στάση του και να σεβαστεί την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων.

Η ανακοίνωση:

"Βιομηχανία αγωγών εις βάρος δημοσιογράφων στην Αλεξανδρούπολη"

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει τη συστηματική προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων του Έβρου από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης μέσω “βιομηχανίας” αγωγών που αξιώνουν υπέρογκα ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τους διαχειριστές ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Μετά από σειρά αγωγών που κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2020, μεταξύ των οποίων και εναντίον του μέλους της Ένωσής μας Αντώνη Τελόπουλου, ο κ. Ζαμπούκης επανέρχεται και καταθέτει αγωγή για παρόμοιο δημοσίευμα της ίδιας περιόδου σε άλλη ιστοσελίδα, 8 μήνες μετά, ενέργεια που καταγγέλλεται ως αντεκδίκηση για άλλη υπόθεση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την απόπειρα οικονομικής εξόντωσης των δημοσιογράφων που εκδηλώνεται στην Αλεξανδρούπολη και ανησυχεί για την προσπάθεια βίαιης χειραγώγησης και εκφοβισμού της ενημέρωσης. Καλεί το Δήμαρχο να αναθεωρήσει τη στάση του και να σεβαστεί την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη του ως δημόσιο πρόσωπο.


Η επίσημη ανακοίνωση είναι εδώ.

Ακολουθούν σύνδεσμοι από μερικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο που αναπαρήγαγαν την αποτροπιαστική είδηση:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

https://evrosonline.gr/politikos-diasyrmos-zampoyki-katadi/ 

https://pameevro.gr/Topika-Nea/ArtMID/505/ArticleID/8288/ESHEM-TH-Systhmatikh-prospatheia-fimoshs-ton-dhmosiografon-toy-Ebroy-apo-ton-Dhmarxo-Alexandroupolhs-meso-biomhxanias-agogon

https://www.alexpolisonline.com/2021/04/blog-post_921.html

https://www.facebook.com/ertorestiada/posts/784386905547757

https://xanthi2.gr/

https://maronnews.gr/

ΣΚ