Σήμερα είναι: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020
greek english turkish
ALL4U Δερέμπεης μικρό ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Καθαρή" η Αλεξανδρούπολη από Κορωνοϊό - Βγήκαν τα αποτελέσματα 3 ύποπτων κρουσμάτων

"Καθαρή" η Αλεξανδρούπολη από Κορωνοϊό - Βγήκαν τα αποτελέσματα 3 ύποπτων κρουσμάτων

06-03-2020

Συναγερμός είχε χτυπήσει από το πρωί της Παρασκευής στο ΠΓΝΑ για τρία ακόμα ύποπτα κρούσματα του Κορωνοϊού στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για τρεις φοιτητές της Μοριακής Βιολογίας οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν επισκεφθεί την Πάτρα.

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή τους στην Αλεξανδρούπολη εκδήλωσαν συμπτώματα του ιού, και μετέβησαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Οι δύο από τους τρεις νοσηλεύτηκαν σε ειδικό θάλαμο νοσηλείας ενώ ο τρίτος επέστρεψε στο  στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Βαγγέλη Ρούφο τα αποτελέσματα και των τριών ασθενών έδειξαν πως δεν φέρουν τον ιό και πως πρόκειται για απλή γρίπη.

Οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την αποφυγή διασποράς του ιού.

Αναλυτικά:

  • Ιχνηλάτηση επαφών- με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
  • Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
  • Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας - Ποιοι πρέπει να τις φορούν

Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας προέκυψαν μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη Θεσσαλονίκη, για την προστασία από τον κοροναϊό.

Στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, συμμετείχαν εκτός του υπουργού Υγείας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζκώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρης Τσαλικάκης και Παναγιώτης Μπογιατζίδης αλλά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

Ποιοι πολίτες πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας

Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ' όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:

  • Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
  • Κέντρα Υγείας
  • ΤΟΜΥ
  • ΠΕΔΥ

Μάσκες πρέπει να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό

Μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.

Ποιοι δεν πρέπει να φορούν μάσκα

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.

Σ.Κ