Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Πονοκέφαλος" για τον δήμο Διδυμοτείχου τα διατηρητέα κτίρια

"Πονοκέφαλος" για τον δήμο Διδυμοτείχου τα διατηρητέα κτίρια

25-09-2022

Πρόβλημα για την πόλη του Διδυμοτείχου αποτελούν τα δεκάδες ιδιόκτητα εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτίρια, καθώς το υψηλό κόστος συντήρησής τους και οι περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τη διαχείριση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, καθιστούν αποτρεπτική για τους ιδιοκτήτες την προσπάθεια αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται και να μετατρέπονται σε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, ενώ παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά την αισθητική σε πολλά σημεία της πόλης.

Από το 1986, συνολικά 49 κτίσματα έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «διατηρητέα», εκ των οποίων τα 41 είναι ιδιόκτητα και τα 8 ανήκουν στην κυριότητα του δήμου.

"Ο πλούτος του παρελθόντος της πόλης γίνεται σήμερα πρόβλημα...", δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, με αφορμή τη συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επί του αιτήματος του Ιωσήφ-Φίκο Τζιβρέ, ιδιοκτήτη ετοιμόρροπου διατηρητέου στο κέντρο του Διδυμοτείχου, να υποστηριχτεί με γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου η πρόθεσή του να κατεδαφίσει το επικίνδυνο κτίσμα και να εκμεταλλευτεί το οικόπεδο με οποιονδήποτε τρόπο.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ


Σε ό,τι αφορά τα 8 διατηρητέα κτίρια του δήμου, έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια ή έχει δρομολογηθεί η συντήρηση σε 6 από αυτά, ενώ για τα άλλα δύο, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα, εκκρεμεί η αποτύπωση και κατεδάφισή τους.

"Όταν μπορέσει ο δήμος και βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα τα κατασκευάσει ξανά, με τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και με ίδια υλικά", εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννογλου.