Ε - ΑΤΡΙΚΑ

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια..." και πως επηρεάζουν την καρδιά μας

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια..." και πως επηρεάζουν την καρδιά μας

19-12-2015

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν αναμφίβολα μια ιδιαίτερα χαρούμενη περίοδος για όλους μας! Ίσως το να μιλήσουμε για κάτι δυσάρεστο αυτή τη φορά δεν είναι τόσο σωστό αλλά μερικές συμβουλές προφύλαξης, είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας!

Εμείς, ρωτήσαμε τον Καρδιολόγο κ. Θεόδωρο Καρώνη, που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, να μας δώσει συμβουλές αλλά και να μας υπογραμμίσει όλα όσα πρέπει να προσέξουμε την περίοδο των εορτών και όχι μόνο.

- To τσιγάρο αυτές τις μέρες, γιατρέ έχει την τιμητική του. Τέτοιο καιρό βλέπουμε και κάποιους μη καπνιστές, με το τσιγάρο στο χέρι, γιατί όπως λένε "ένα - δυο θα κάνω για το καλό, άλλωστε δεν κάνουν κακό". Κατά πόσο μπορεί να αληθεύει αυτό;

Τι να πρωτοπούμε για το τσιγάρο; Αυτή την εποχή θα βγούμε περισσότερο, θα διασκεδάσουμε περισσότερο άρα η πιθανότητα να καπνίσουμε και περισσότερο είναι μεγάλη! Όλοι γνωρίζουμε ότι βλάπτει αλλά δεν ξέρουμε τον ακριβή λόγο. Άραγε στα πόσα τσιγάρα κάνω ζημιά στον εαυτό μου;

Καταρχήν, οι καπνιστές έχουνε περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουνε από καρδιακή πάθηση, σε νεαρή ηλικία, παρά τελικά να φτάσουνε να κάνουνε καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο καπνός περιέχει δυο ουσίες που είναι πολύ επικίνδυνες για την καρδιά μας.

Η πρώτη λέγεται νικοτίνη που προκαλεί και την ανάλογη εξάρτηση. Η ουσία αυτή είναι ένα διεγερτικό που αυξάνει κατά πολύ τους παλμούς της καρδιάς (>20 παλμούς / λεπτό), ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, στενεύει τα αγγεία δυσχεραίνοντας την κίνηση του αίματος εντός αυτών και, τέλος, αποδεσμεύει ποσότητες λίπους στο αίμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι περιβόητες αθηρωματικές πλάκες.

Η δεύτερη ουσία είναι το μονοξείδιο του άνθρακα που εμποδίζει την δέσμευση του οξυγόνου με επακόλουθο να προσπαθεί η καρδιά να ανεβάσει το έργο της για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σώματος.

Άρα λοιπόν, μόνο κακό προέρχεται από το τσιγάρο! Ποιο είναι το επιτρεπτό νούμερο; Το μηδέν! Γιατί και το ένα τσιγάρο προκαλεί τις παραπάνω παρενέργειες και αν έχουμε έστω και μια μικρή προδιάθεση, παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή μας!

Κάτι άλλο που τις μέρες των εορτών το έχουμε σε αφθονία είναι το αλκοόλ. Μπορεί "ένα ποτηράκι παραπάνω" κ. Καρώνη να κάνει ζημιά στον οργανισμό μας;

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια πανάρχαια συνήθεια και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλές σημαντικές μελέτες που ενοχοποιούνε ακόμα και τα 125ml κρασιού (ένα ποτήρι δηλαδή). Εμείς οι καρδιολόγοι προτείνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά γιατί φαίνεται ότι περιέχει κάποιες ουσίες που ανεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Η κατάχρηση όμως σίγουρα δεν βοηθάει.

Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο και αν δεν το "κάψουμε" τότε θα προσθέσουμε κι άλλο λίπος στο σώμα μας και στις αρτηρίες μας. Επιπλέον, έχουμε διαπιστώσει ότι η αιθανόλη επηρεάζει το DNA των υγιών κυττάρων με αποτέλεσμα, πέρα από την καρδιακή επίπτωση, να προκαλείται καρκινογένεση του λάρυγγα, του ήπατος, του εντέρου! Δυστυχώς, ένα πολύ άσχημο επακόλουθο.

Βέβαια, όπως είπα προηγουμένως, το αλκοόλ αποτελεί αγαπημένο ποτό από τα αρχαία χρόνια. "Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου", γράφει η Παλαιά διαθήκη. Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι προσοχή για να μην βλάπτει το ποτό, απλά μόνο να ευχαριστεί!

Ξενύχτια. Αν μη τι άλλο και αν ξενυχτάμε τις γιορτές. Κάτι που δεν περνάει καν από το μυαλό μας ότι μπορεί να μας κάνει κακό, όμως δεν νομίζω είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, σωστά γιατρέ;

Αλίμονο αν αυτή η περίοδος δεν χαρακτηρίζεται από λίγο περισσότερο ξενύχτι! Φαντάζομαι ότι όλοι ακούτε συχνά την έκφραση "πέθανε στον ύπνο του". Δεν είναι τυχαίο! Έχει βρεθεί ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο οργανισμός μας παράγει κάποιες ουσίες που τον προετοιμάζουν να ξυπνήσει. Αυτές οι ουσίες είναι το βιολογικό ξυπνητήρι μας αλλά παράλληλα ανεβάζουν την πηκτικότητα του αίματος και τον ρυθμό της καρδιάς με αποτέλεσμα, αν είμαστε λίγο επιρρεπείς, να μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες!

Το να ξενυχτήσουμε μια φορά δεν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον εαυτό μας αλλά η αλόγιστη επανάληψη ανεβάζει το ρίσκο! Αν υπάρχει περίπτωση να αργήσουμε να πάμε σπίτι, καλό είναι να έχουμε ξεκουραστεί αρκετά την προηγούμενη ημέρα.

Kαι τέλος η διατροφή, γιατρέ. Πολλοί από εμάς περιμένουμε τις γιορτές για να φάμε "μέχρι σκασμού". Πόσο επιβλαβές είναι αυτό για την υγεία μας;

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κρεατικά περιχυμένα με νόστιμες σάλτσες είναι το must των εορτών! Νομίζω ότι το μυστικό είναι ότι όταν καταλάβουμε ότι έχουμε παραφάει, να σταματήσουμε.

Αν ξέρουμε πόσες θερμίδες έχει κάθε μια μπουκιά από αυτό που τρώμε και προσπαθήσουμε να το κάψουμε στο διάδρομο ενός γυμναστηρίου, τότε θα καταλάβουμε την βαρύτητα της διατροφής.

Μια πολύ πρόσφατη σουηδική μελέτη, συστήνει την διατροφή των τριών χρωμάτων στα λαχανικά μας! Βάζουμε στο πιάτο λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, σπανάκι, καρότο, παντζάρια, αρακά και παίζουμε με τα χρώματα. Συστήνει να είμαστε προσεκτικοί με το κόκκινο κρέας, να μετράμε πόσες φέτες ψωμί τρώμε την ημέρα και να το περιορίζουμε προς τα κάτω, να τρώμε τα θρεπτικά λιπαρά από το ψάρι! Αν θέλουμε λοιπόν να "αμαρτήσουμε" με ένα κομμάτι καταϊφι ή με ένα κομμάτι ζουμερό κρέας, να το κάνουμε! Να φροντίσουμε όμως να μην παραλείψουμε την σαλάτα. Τα πράσινα φύλλα διαθέτουν θυλακοειδή που ανεβάζουν την αίσθηση του κορεσμού.

Δεν ξεχνάμε να περπατήσουμε! Δεν αράζουμε μόνο πάνω σε ένα καναπέ! Αποφεύγουμε ρητά τη χρήση του αυτοκινήτου για τις αγορές των εορτών, χωρίς τη δικαιολογία της απόστασης, του βάρους από τις αγορές κτλ.

Εν ολίγοις, γιατρέ, θα λέγατε "παν μέτρον άριστον" ;

Το να προτείνουμε αυστηρό έλεγχο των παραπάνω, αυτές τις ημέρες, είναι ίσως υπερβολή. Πρέπει ο καθένας μας να φροντίζει να συμμορφώνεται με τα προαναφερόμενα πριν τις γιορτές για να ταλαιπωρήσει λιγότερο τον οργανισμό του τώρα.

Αν υπάρχει ένα μυστικό, αυτό είναι να μην περιμένουμε το ένα συγκεκριμένο γεύμα για να τα δώσουμε "όλα". Καλό είναι να τρώμε και να πίνουμε λίγο σε όλη την διάρκεια της ημέρας και να περιμένουμε περισσότερο να δώσουμε χαρούμενα συναισθήματα στους δικούς μας ανθρώπους και σε όλο τον κόσμο!

- Τελικά τα "Τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια";

Φυσικά και ναι, όταν χάνεται το μέτρο, όλα είναι πιθανά.

Εύχομαι υγεία και ευτυχία σε όλους!

Thanks doc!!

Θεόδωρος Καρώνης Καρδιολόγος