Σήμερα είναι: Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020
greek english turkish
VAMOS ΚΡΟΝΟΣ SOHO

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι είχε εκχυμώσεις στο μηρό και στην πλάτη, καθώς και εκδορές στην τραχηλική χώρα.
Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι είχε εκχυμώσεις στο μηρό και στην πλάτη, καθώς και εκδορές στην τραχηλική χώρα.

Ροδόπη: Υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με θύμα 35χρονη γυναίκα.

10-04-2015

Μία υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με θύμα μία 35χρονη γυναίκα από τις Σάπες, απασχόλησε πρόσφατα την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης. Η γυναίκα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον άνδρα της. Μάλιστα η επίθεση που δέχτηκε ήταν τόσο βίαιη που η γυναίκα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, για να δεχτεί τη φροντίδα των γιατρών. Ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας, οπότε κλήθηκε ο ιατροδικαστής Νικόλαος Κιφνίδης για να την εξετάσει. Αυτός επιβεβαίωσε τον ξυλοδαρμό της 35χρονης και συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι είχε εκχυμώσεις στο μηρό και στην πλάτη. καθώς και εκδορές στην τραχηλική χώρα. Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», ζήτησε και έλαβε ασφαλιστικά μέτρα για να προστατευτεί από τον σύζυγό της και τα βίαια ξεσπάσματα σε βάρος της.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 15 ν. 3500/2006 "Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να διατάσσεται ιδίως η απομάκρυνση του καθ' ου από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας." Το θύμα ενδοοικογενειακής βίας έχει δικαίωμα να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και με έκδοση προσωρινής διαταγής, να ζητήσει την απομάκρυνση του θύτη από την κοινή στέγη, την απαγόρευση να πλησιάζει σε αυτή όπως και στο χώρο εργασίας του θύματος και γενικότερα να απαγορευτεί η επαφή του θύτη με το θύμα μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.
 
Στην περίπτωση της σωματικής βίας, έχουμε ένα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα (άρθρο 17 του ν. 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας. «Η ποινική δίωξη για τα εγκλήματα των άρθρων 6, 7, 9 και 10 ασκείται αυτεπαγγέλτως», (ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, παράνομη βία και απειλή, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης) δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η μήνυση από την πλευρά του θύματος για να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του θύτη. Η διάταξη σκοπό έχει να διευκολύνει το θύμα που από φόβο δεν αποφασίζει να μηνύσει το θύτη και βγάζει από τις «κλειστές πόρτες» του σπιτιού την παράνομη συμπεριφορά του συζύγου/συντρόφου και της δίνει τη θέση της στα εγκλήματα, αποκαλύπτοντας τον εγκληματία.
Πηγή: Εφημερίδα 'Ο Χρόνος'