Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
THE GARDENERS

Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Σας χτυπάει η γρίπη την πόρτα; Πως μπορείτε να προστατευτείτε!

Σας χτυπάει η γρίπη την πόρτα; Πως μπορείτε να προστατευτείτε!

03-02-2016

Με την εποχή των λοιμώξεων του αναπνευστικού να μας χτυπά την πόρτα, ολοένα περισσότεροι μικροί και μεγάλοι εκδηλώνουν πονόλαιμο, βήχα, «μπούκωμα», συνάχι, με ή χωρίς «δέκατα» ή πυρετό ή πόνους σε όλο το σώμα, που μερικές φορές επιμένουν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.
Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να ξέρει εάν τα συμπτώματά του οφείλονται σε ιό ή βακτήριο, αλλά και εάν χρειάζονται αντιβιοτικό ή όχι;

Ρωτήσαμε λοιπόν τον γενικό/οικογενειακό γιατρό Βασίλειο Τσιρτσίδη που δραστηριοποιείται στην πόλη των Φερών και της Αλεξανδρούπολης, να μας ενημερώσει και να μας υπογραμμίσει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε και να προσέχουμε ούτως ώστε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από ένα κρύωμα ή από μία γρίπη.

- Γιατρέ, τι είναι ουσιαστικά η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Είναι μια κοινή αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο συνήθως μετά το πέρασμα του φθινοπώρου.

Πολλοί άνθρωποι συχνά και λανθασμένα συγχέουν τη γρίπη με το κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη που συχνά προκαλείται από ιούς, διαφορετικούς από εκείνους της γρίπης.

Το να διαχωρίσει κανείς τα συμπτώματα του κρυολογήματος από εκείνα της γρίπης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, αλλά, σε γενικές γραμμές, τα άτομα με γρίπη αρρωσταίνουν πιο ξαφνικά, φαίνονται πολύ πιο άρρωστα και αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση από εκείνα με ένα κοινό κρυολόγημα. Έχουν υψηλότερο πυρετό, πόνους στο σώμα, κόπωση και ξηρό βήχα.

- Τι είναι κ. Τσιρτσίδη οι Οξείες Αναπνευστικές Λοιμώξεις και πως αυτές αντιμετωπίζονται;

Παθογόνα μικρόβια ή ιοί εισβάλουν στον αναπνευστικό σωλήνα και αναπτύσσονται ταχύτατα και επιθετικά. Οι φυσιολογικές αντιδράσεις στα παθογόνα μικρόβια και στους ιούς στο αναπνευστικό είναι παρόμοιες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι αποικίες των μικροβίων που βρίσκονται στον αναπνευστικό σωλήνα δεν προκαλούν προβλήματα σε άτομα με φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς έως ότου επέλθει μία κατάρρευση στο αμυντικό σύστημα.

Η θεραπεία των ασθενών με οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις απαιτεί ένα σύντομο εστιασμένο ιστορικό το οποίο περιλαμβάνει τα τρέχοντα και τα πρόσφατα συμπτώματα, τη διάρκεια του επεισοδίου, προηγούμενα επεισόδια και θεραπεία, άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν προσβληθεί, παράγοντες κινδύνου και ιστορικό καπνίσματος.

Επειδή οι παθογόνοι ιοί είναι συχνές αιτίες οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων η γνώση των επιδημιών στην κοινότητα από ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (ΑΣΙ) μπορεί να φανεί χρήσιμη στη λήψη της κλινικής απόφασης.

- Τι κοιτάτε στο ιστορικό του ασθενή σε μία τέτοια περίπτωση γιατρέ;

  • Ο πυρετός είναι ένα μη-ειδικό σημείο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση ήπιων, αυτοπεριοριζόμενων νοσημάτων όπως η οξεία βρογχίτιδα από πιο σημαντικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία. Τόσο το ύψος του πυρετού όσο και η μορφή της εξέλιξής του μπορούν να δώσουν ενδείξεις για τη διάγνωση.
  • Η ρινόρροια, είτε υδαρής είτε πυώδης, καταδεικνύει φλεγμονή των ρινικών κοιλοτήτων από μία λοιμώδη ή μη αιτία. Παρά το ότι οι ιογενείς ασθένειες προκαλούν συνήθως ρινική καταρροή, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ασθενείς με μη λοιμώδεις καταστάσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου) και το ξένο σώμα στη μύτη μπορούν επίσης να εμφανιστούν με ρινόρροια.
  • Ο πονοκέφαλος είναι ακόμη ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από το αναπνευστικό και άλλα συστήματα. Η μετωπιαία κεφαλαλγία, ειδικά αν χειροτερεύει με το σκύψιμο προς τα εμπρός, υποδεικνύει φλεγμονή των κόλπων από κρυολόγημα ή παραρρινοκολπίτιδα. Ο πόνος του προσωπικού νεύρου είναι άλλο ένα σύμπτωμα της ασθένειας των κόλπων επειδή τα τμήματα των κόλπων, των ωτών και του δέρματος του προσώπου νευρώνοται από το τρίδυμο νεύρο.
  • Η κυνάγχη μπορεί να εμφανιστεί από άμεση φλεγμονή του φάρυγγα που προκλήθηκε από μεγάλη ποικιλία διαφορετικών παθογόνων. Ο τύπος του πόνου που σχετίζεται με τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα δεν βοηθάει στη διαφοροδιάγνωση των στρεπτοκοκκικών από τις ιογενείς λοιμώξεις
  • Ο βρόγχος φωνής γενικά υποδηλώνει στένωση του αεραγωγού γύρω από το λάρυγγα.
  • Ο βήχας είναι το πλέον συχνό σύμπτωμα που παρατηρείται σε λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού.
  • Ο πόνος στο στήθος μπορεί να παρουσιαστεί σε μερικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά είναι σπάνια μεμονωμένο σύμπτωμα. Συνήθως ο πόνος στο στήθος παρουσιάζεται με βήχα, δύσπνοια, πυρετό, ή μερικά άλλα σημεία λοίμωξης.

- Ποια είναι η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος γιατρέ, ο οποίος έχει διαγνωσθεί με γρίπη;

Η θεραπεία της λοίμωξης της γρίπης εστιάζεται κατευθείαν στα συμπτώματα. Η ανάρρωση είναι αυτόματη μέσα σε 5 ως 7 ημέρες. Η τυπική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση στο κρεβάτι, από του στόματος ενυδάτωση, ακεταμινοφένη ή μηστεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ελάττωση του πυρετού, της κεφαλαλγίας και των μυαλγιών, OTC παστίλιες για το λαιμό, ενδορινικά ντιχολινεργικά φάρμακα, και συστηματικά αντιισταμινικά και αντιχολινεργικά. Προληπτικά μέτρα με μαζί αντιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για να ελαττώσουν τη διάρκεια της νόσου και να ελαττώσουν δευτερογενείς επιπλοκές.

Συμπληρωματικά με τη συμπτωματική φαρμακευτική θεραπεία, η γρίπη μπορεί να θεραπευθεί με αντιικά φάρμακα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

- Τι θα προτείνατε σαν μέτρο πρόληψης από τη γρίπη κ. Τσιρτσίδη;

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι η πλέον συχνή και αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης. Δυστυχώς, μερικές φορές η προμήθεια με εμβόλια της γρίππης είναι καθυστερημένη ή δεν επαρκεί να καλύψει όλους τους ασθενείς που ενδείκνυται για εμβολιασμό.

Άτομα που προτείνεται να λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης είναι:

• Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

• Νοσηλευόμενοι ηλικίας τουλάχιστον 6 μηνών σε νοσηλευτικά κέντρα ή ιδρύματα χρόνιας φροντίδας και  θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισηπτικά και μάσκες για να μην μεταδίδουν τον ιο και πιθανώς να βοηθάει η κατανάλωση βιταμίνης C και κοτόσουπας.

• Άτομα 6 μηνών ή μεγαλύτερα που έχουν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

• Άτομα από 6 μηνών ως 18 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη και έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη συνδρόμου Reye μετά από λοίμωξη με τον ιό της γρίπης.

• Γυναίκες που βρίσκονται στη 14η και μετά εβδομάδα της κύησης κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης ή σ' οποιαδήποτε φάση αν υποκείμενα νοσήματα μπορεί να καταλήξουν σε δευτερογενείς επιπλοκές.

• Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλα κέντρα χρόνιας φροντίδας που φροντίζουν ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Λόγω της ελάττωσης της ανοσοποίησης κατά τη διάρκεια του έτους και της αντιγονικής ποικιλίας που εμφανίζεται από έτος σε έτος μεταξύ των ιών της γρίπης, τα άτομα θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο. Ο ιδανικός χρόνος για τον εμβολιασμό είναι μεταξύ του Οκτωβρίου και των μέσων του Νοεμβρίου.

Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη και μικρή έλλειψη του ψευδάργυρου λόγω προβλημάτων που προκαλούνται στα αντισώματα είναι αιτία συχνότερων επεισοδίων κρυολογημάτων και γρίπης.

Η πρόσληψη ψευδάργυρου από τη διατροφή διορθώνει τις ανεπάρκειες του συστήματος άμυνας του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος από ζωικά τρόφιμα απορροφάται καλύτερα από αυτόν που είναι φυτικής προέλευσης.

Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα ακόλουθα τρόφιμα: σε κρέας βοδινό, σε αυγά, σε θαλασσινά, σε δημητριακά ολικής αλέσεως και στα σπόρια κολοκύθας.

Thanks Doc!!!

Βασίλειος Τσιρτσίδης Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός