Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σε τελική ευθεία η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά του φράχτη στην Αλεξανδρούπολη

Σε τελική ευθεία η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά του φράχτη στην Αλεξανδρούπολη

21-12-2015

Διοργανώνεται εδώ και καιρό η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 23 και 24 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, με συμμετοχή μέχρι στιγμής άνω των 1500 ατόμων από όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο της Κίνησης κατά του Ρατσισμού και δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων.

Κύριο αίτημα είναι φυσικά το άνοιγμα του φράχτη και η είσοδος των μεταναστών από τα χερσαία σύνορα, για να σταματήσουν να πνίγονται τα παιδιά προσφύγων.

Σύμφωνα με τη Θράκη Νετ, ο κ. Κωνσταντίνου παρευρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, όπου ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για τη διαμαρτυρία και ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου ώστε να έχουν κάπου να διανυκτερεύσουν όσοι θα συμμετέχουν στη πορεία. 

Για τον σκοπό αυτόν λοιπόν, παραχωρήθηκαν 36 δωμάτια των ιαματικών λουτρών Τραϊανούπολης και το Δημοτικό Θέατρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης είχε κάποτε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκια του για το εγχείρημα:  

«Αυτός ο φράχτης είναι κυριολεκτικά μια ανοησία. Ο λόγος πολύ απλά ότι ο νομός έχει μήκος 176 χλμ και ο φράχτης, ο οποίος θα στοιχίσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ, θα καλύπτει μόνο 12,5 χλμ. Επομένως όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και να φτιαχτεί ο φράχτης, άνετα μπορούν να περάσουν όλοι οι λαθρομετανάστες», αναφέρει ο κ. Λαμπάκης και συνεχίζει, «Τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για το φράχτη είναι ένα ποσό που θα πάει στράφι και είναι ένα ποσό που μπορεί να αξιοποιηθεί στο νομό, σε ένα νομό που μαστίζεται από ανεργία και δυσκολίες» (dealnews.gr)

Πάραυτα, οι παρατάξεις του δήμου Αλεξανδρούπολης συμφωνούν στο να μην πέσει ο φράχτης του Έβρου, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τονίζει πως θα πρέπει να αναδειχθούν οι αιτίες που δημιουργούν τους πρόσφυγες και να πιεστεί η Ευρώπη να δώσει λύσεις.

Πάντως, πανελλαδικά οι πορείες κατά του Φράχτη πληθαίνουν και αυξάνουν.